Додик: Они који нас критикују за ванредно стање – нека погледају шта сад ради Шведска

У ТРЕБИЊУ УПОЗОРИО:  ЕПИЦЕНТАР ЕПИДЕМИЈЕ ЈОШ НИСМО ПРОШЛИ – ЈОШ РИГОРОЗНИЈА ПРИМЕНА МЕРА    

* “У овом тренутку је медицински систем у Српској  спреман и није преоптерећен у смислу да не може извршити своје обавезе према пацијентима. Сада имамо седам пацијената на респираторима у Бањалуци, а у Републици Српској има око 50 слободних респиратора. Наручено је још 130. Мислим да ћемо укупно у Републици Српској имати око 200 респиратора

* “Кризни пакет ММФ је 330 милиона долара за БиХ. То није редован пакет, раније је он био везан за поплаве. Тада је било 49 одсто за Републику Српску, 49 одсто за Федерацију БиХ  и два одсто за Брчко дистрикт. Сада је предложено да 39,5 одсто иде за Републику Српску, 59,5 одсто за ФБиХ и један одсто за Брчко дистрикт

_______________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Требињу да епицентар кризе у вези са вирусом корона сигурно још није прошао и да ће бити потребна још ригорознија примена превентивних мера.

        Он је захвалио свим људима који поштују превентивне мере и на тај начин, пре свега, поштују себе, наводећи да ситуација у вези са вирусом корона није нимало безазлена, већ опасна.

        Српски члан Председништва БиХ истакао је да су превентивне мере и те како потребне, да нису претеране, као и да ће бити потребна још ригорознија њихова примена, с циљем заштите здравља становништва.

        Додик, који је у Требињу присуствовао седници градског Штаба за ванредне ситуације.

        “Имајући у виду да многи организованији системи нису могли да издрже притисак, требало је превентивно деловати како би се ширење спречило”, рекао је Додик.

        Он је изразио захвалност грађанима који имају довољно одговорности и поштују мере, али и поручио да је ситуација озбиљна, те да нико нема право да критикује одлуке Владе када је ријеч о мјерама донесеним с циљем сузбијања ширења вируса корона.

        “Они који су били спремни да критикују, најбоље је да данас погледају Шведску, која је игнорисала ситуацију, а данас је кренула са увођењем ригорозних мера, када је епидемија достигла широке размере. То је учинила и Велика Британија, која је исто тако игнорисала и хтјела да по систему `крда` дозволи да, онај ко може преживи, а сад је почела да уводи ригорозније мере. Дакле, одбијам сваку могућност да неко приговори да мере нису биле потребне, биле су веома потребне и биће потребне још ригорозније их примењивати, јер епицентар кризе није прошао и не зависи од нас”, појаснио је Додик.

        Он је поручио да је неопходно учинити све, како не би били изгубљени релативно добри ефекти мјера постигнути у првом мјесецу борбе против епидемије у Републици Српској, којима је спречен удар на здравствени систем.        “У овом тренутку медицински систем у Српској је спреман и није преоптерећен у смислу да не може извршити своје обавезе према пацијентима”, нагласио је Додик.

        Он је навео да је тренутно седам пацијената на респираторима у Бањалуци, да у Републици Српској има око 50 слободних респиратора, а наручено је још 130, те да очекује да ће их и путем хуманитарних канала Српска добити довољно.

        “Мислим да ћемо укупно у Републици Српској имати око 200 респиратора”, додао је Додик и најавио да ће одређени број респиратора бити достављен и у Требиње.

        Додик је нагласио да су у Републици Српској животне намирнице у потпуности обезбеђене, те да нема потребе за стварањем залиха.

        “Гарантујем да су сви маркети снабдевени робом, да има довољно и брашна, шећера, уља и осталих потрепштина. Република Српска има довољно залиха и нико не треба да брине”, поручио је Додик.
       
        “Вирус се не преноси сам од себе, он не шета улицама, али шетају људи који тај вирус преносе. Треба избећи сваки социјални контакт, онемогућити ширење вируса и онда смо спасили и људе, а и утицали на што брже сузбијање епидемије”, објаснио је Додик.

        На састанку је данас разговарано и о привреди, те губицима који су, како је Додик рекао, већ настали због епидемије.

        “Ми цијенимо да су застоји до сада коштали Републику Српску око 750 до 800 милиона КМ”, оцијенио је Додик.

        Он је рекао да Влада пажљиво бира мере којим ће, прије свега, бити сачувана радна места, те да је до сада издвојено око 18 милиона КМ за уплату мартовских доприноса свим радницима у делатностима које су затворене због новонастале ситуације.

        “У априлу ћемо уплатити основну плату од 520 КМ плус доприносе за све оне који неће радити и то ће нас коштати око 50 милиона КМ. Тако ћемо уплаћивати сваки месец све док траје криза”, поручио је Додик.

        Он је истакао да ће бити настављена ригорозна примјена мера, те је подсетио на јучерашњу одлуку Председништва БиХ да на свим граничним прелазима у Федерацији БиХ буду постављени обавезни карантини за све који уђу у БиХ.

        Додик је рекао да ће они гранични прелази, на којим у року од 24 часа не буду обезбеђени карантини, бити затворени.

        “Чуо сам да је један од проблема гранични прелаз Ивањица у Федерацији, где су људи пролазили због неодговорности одређених служби, који су их упућивали на кућну изолацију, а што није била довољно синхронизована мера са Републиком Српском”, објаснио је Додик.

        Додик је поручио да ће власти у Српској учинити све како би живот био одржан у нормали, те је захвалио свим радницима који раде у ванредној ситуацији.

        Српски члан Председништва је рекао да Међународни монетарни фонд чека да се званичници у БиХ договоре у вези са расподелом такозваног кризног пакета вредног 330 милиона долара, напомињући да се не зна како ће кредит бити расподељен између кантона.

        “Кризни пакет ММФ је 330 милиона долара за БиХ. То није редован пакет и раније је он био везан за поплаве. Онда је остало на ентитетима да договоре структуру поделе. Тада је било 49 одсто за Републику Српску, 49 одсто за Федерацију БиХ /ФБиХ/ и два одсто за Брчко дистрикт”, рекао је Додик.

        Он је навео да је сада предложено да 39,5 одсто иде за Републику Српску, 59,5 одсто за ФБиХ и један одсто за Брчко дистрикт.

        “У оквиру ФБиХ постоји сагласност хрватске компоненте са таквом једном расподелом. Оно што је нејасно је то како ће се делити између кантона. Ту је запело. Бошњаци сматрају, колико сам ја схватио неке, да тај новац треба делити сходно попису становништва”, рекао је Додик.

        Он је напоменуо да је обим заразе једнак и у Републици Српској и у ФБиХ, те да су и трошкови једнаки. 

        (Срна)  

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари