Додик: За две или три недеље пролазимо шпиц епидемије – само одговорно и без панике

КО ОТПУСТИ РАНИКЕ ОСТАЈЕ БЕЗ ПОМОЋИ ДРЖАВЕ – У ПРОДАВНИЦАМА ЋЕ ДО КРАЈА ГОДИНЕ СВЕ БИТИ

* „Уколико будемо имали драстичне мере самозаштите, у наредне две до три седмице може се преживети епицентар кризе иако је далеко већи број заражених него што је евидентирано“

* Привредни и економски раст је заустављен, али није уништен као што је било за вријеме поплаве. Треба се спремити за сценарио који говори да ће привреда пасти за неких 10 одсто. Једина опција је Кина

* „Неће се усвајати буџет  БиХ јер намамо могућност процене фискалних прихода. Мислим да би то било на штету БиХ, треба видети кретања фискалног система и вероватно ће морати бити нижи за 30 одсто“

_______________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је да се само ненормални људи не плаше ове ситуације изазване епидемијом вируса корона, али да није време за панику него за одговорност.

        „Уколико будемо имали драстичне мере самозаштите, многи говоре да се у наредне двије до три седмице може преживети епицентар кризе. Мислим да је далеко већи број заражених него што је евидентирано. Неки немају никакве симптоме, а преносе заразу", рекао је Додик за Н1.

        „Неопходно је да радимо на томе да видимо како ћемо санирати последице које долазе, ужасан пад економије, како одржати стабилност кроз буџет", рекао је Додик.

        Он је подсетио да је Република Српска добила помоћ из Србије, наглашавајући да је веома драматична ситуација на тржишту, те да "много већи играчи" сваки дан покушавају купити све што се купити може.

        Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске навео је да је једина опција Кина, те да се покушава урадити све неопходно.

        „Видимо да се много веће земље веома тешко суочавају с тим, као САД, Италија или Шпанија. Заустављен је живот. Вирус се не шири сам од себе, њега преносе људи. Смањивање социјалног контакта је битно, што је веома тешко спровести", нагласио је Додик.

        „Сценарио који је покушала Велика Британија је морао бити прекинут и морало се прећи на овај други - спречавање контаката. Нико није изолован и није сигуран да због мале грешке можете доћи у позицију да се заразите. Многи ће изаћи из овога, али је проблем да ће они који су могли да живе изгубити битку јер неко неће бити довољно опрезан", рекао је Додик.

        „Проблем је био долазак наших људи из иностранства и сада видимо да се појављују жаришта у Рибнику, Прњавору, Зворнику“, навео је Додик.

        Српски члан Председништва БиХ истакао је да је привредни и економски раст заустављен, али да није уништен као што је било за време поплаве, те да се треба спремити за сценарио који говори да ће привреда пасти за неких 10 одсто.

        "На нивоу БиХ имамо мере у вези с Централном банком БиХ која је инертна и не користи ни грађанима нити БиХ. Није била у функцији ове кризе и значајно је смањила наше могућности управљања кризом", констатовао је Додик.

        „Неће се усвајати буџет БиХ јер намамо могућност процене о фискалним приходима. Мислим да би то било на штету БиХ, треба видети кретања фискалног система и вероватно ће морати бити нижи за 30 одсто. О буџету који је сада пројектован не можемо разговарати и он неће бити донесен", поручио је Додик.

        Он је рекао да ће се о буџету у БиХ разговарати када прође криза и тражити мораторијум на кредите на око четири милијарде у наредном периоду.

        Он је оценио да су основни проблем брашно и друге намирнице без којих се не може.

        „До краја године смо обезбедили тржиште основним намирницама", истакао је Додик и указао на важност помоћи која је стигла из Србије.

        Он је поручима грађанима БиХ да се чувају, да је епидемија вирусом корона озбиљна ситуација и није уопште наивно.

        „Немојте да жалите за драгим људима за два месеца. Ми ћемо чувати животни стандард, верујем да ће то урадити и ФБиХ. Свака одговорна власт мора водити рачуна о три ствари - животни стандард, привредни капацитет и запосленост грађана. Онај ко отпусти раднике неће моћи рачунати на државне субвенције, верујем и да је то могуће у ФБиХ", поручио је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари