У Будви прошле године у ово доба боравило 29.000 туриста, а сада – 1.500

ПЛАЖЕ ПУСТЕ, ВЕЋИНА РЕСТОРАНА И ХОТЕЛА НИЈЕ НИ ОТВОРЕНА

Словенска плажа

* Закупац плаже Могрен Роберт Виола каже да за сада сезоне нема: „Надамо се да ће што пре бити отворене границе са Србијом, јер има доста радника из те државе који су код нас сезонски ангажовани. Али, ако сезона настави како је почела, радници нам неће бити ни потребни”

_______________________________________________________________________

        ТУРИСТИЧКА организација Будве саопштила је да је у свим врстама смештаја регистровано 1.500 гостију, што је готово 20 пута мање него прошле године у исто време, када је било 29.000.

        Како преноси подгорички портал Вијести, празан приватни смештај, хотели који нису ни отворени, већина ресторана која не ради или има мало гостију, пусте плаже осликавају Будву на почетку главне сезоне.

        Закупац плаже Могрен Роберт Виола каже да за сада сезоне нема.

        „Надамо се да ће што пре бити отворене границе са Србијом, јер има доста радника из те државе који су код нас сезонски ангажовани. Али, ако сезона настави како је почела, радници нам неће бити ни потребни”, казао је Виола, јавља Танјуг.

        Један од угоститеља који годинама држи ресторан уз зидине Старог града каже да је платио све обавезе закупа и пореза, али да нема коме да отвори ресторан.

        „Гостију који су годинама били моја клијентела нема и питање је када ће доћи, јер границе су затворене, пре свега тржиште Русије је блокирано и у скорије време ти гости неће доћи. За сада ресторан још не могу да отворим јер сваки дан би за мене био губитак”, каже он.

        И улице Старог града су готово пусте, а у продавнице готово нико не залази.

        „Када говорим о овој сезони, најбоље је да се окренемо сами себи, односно домаћем тржишту и покушамо да изгурамо колико год можемо. То за приватни смештај није лако, али ипак верујем да права понуда увек нађе купца. Дефинитивно су губици несагледиви као што је у целом свету. Оно што је најважније је да останемо здрави”, рекао је један од власника приватног смештаја у Старом граду.

        Да Будви следи једна од најтежих летњих сезона од разорног земљотреса 1979. године, потврђују и драстично мали приливи од наплате боравишне таксе.

        Секретар за финансије и в. д. директора Управе Петар Оџић (СДП) казао је да су четири пута мањи приходи него лане у истом периоду када је наплаћено 644.031 евра.       

 

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари