Мицкоски: Неће проћи бугаризација Македоније и асимилација Македонаца

ПОСЛАНИКА ВМРО-ДПМНЕ НИЈЕ БИЛО У СОБРАЊУ НА УСВАЈАЊУ „ФРАНЦУСКОГ ПРЕГОВАРАЧКОГ ОКВИРА“

* Лидер највеће македонске странке тврди Христијан МИЦКОСКИ: "Сада бугарски асимилациони захтеви за промену уџбеника, за одрицање од народних хероја, за промену историје постају услов за улазак у ЕУ... Али, још ништа није готово, наша странка и грађани ће победити

* „Они газе по гробовима наших хероја, по страдању нашег народа. Трајни и дубоки ожиљак за партију СДСМ, која као наследница комуниста од данас постаје шегрт бугарске ствари

___________________________________________________

       ЛИДЕР опозиционе ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски поручио је данас да у македонском Собрању неће проћи промена Устава која предвиђа "бугаризацију".

       Мицковски је навео да промена Устава произлази из преговарачког оквира који је предвиђен закључцима о француском предлогу наставка преговора те земље са ЕУ које је данас усвојило Собрање у одсуству посланика ВМРО-ДПМНЕ.

       Он је истакао да још "ништа није готово" и да ће његова странка и грађани победити.

       Говорећи о суштини данас усвојеног документа, Мицковски је рекао да је влада прихватила преговарачки оквир без објављивања Протокола, који, према писању бугарских медија, експлицитно садржи захтеве за бугаризацију.

       "Сада бугарски асимилациони захтеви за промену уџбеника, за одрицање од народних хероја, за промену историје постају услов за улазак у ЕУ, а док се они не испуне нема почетка преговора, нема напретка на путу ка Унији", рекао је Мицковски на конференцији за новинаре.

       Он додао да је то "тежак дебакл и нокаут за дипломатију" и неке који су, како је рекао, радили за стране интересе иако су им уста пуна Македоније.

       „Овим се одричу и пљују на вишевековну борбу Илинденчана, партизана. Они газе по гробовима наших хероја, по страдању нашег народа. Трајни и дубоки ожиљак за партију СДСМ, која као наследница комуниста од данас постаје шегрт бугарске ствари. Срамота коју ћете носити, али терет за све будуће генерације", навео је лидер ВМРО-ДПМНЕ.

       Мицкоски је поновио да владини закључци представљају срамоту за целу државу, а сам чин прихватања представља издају националних и државних интереса, преносе медији у Северној Македонији.

       "Садашња издаја, која садржи план за бугаризацију и асимилацију Македоније и македонског народа, биће немирна савест са којом мора да живи сваки посланик и сваки члан владе који је подржао овај срамни документ", рекао је Мицкоски и додао да ће они за коју годину поново морати да гледају народ на улицама.

       Региструјте се на нашем Telegram   каналу: https://t.me/faktorga

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари