Нелсон: БиХ још није зрела за престанак међународне супервизије

„ПОТРЕБНИ СУ НАМ ЛИДЕРИ КОЈИ СХВАТАЈУ ПРЕДНОСТИ ПРИКЉУЧЕЊА БиХ НАТО“

* Упитан (у интервјуу „Дневном авазу“) како и када БиХ може до евентуалног чланства у НАТО, Нелсон истакао да је БиХ суверена земља и да о брзини којом се креће на том путу одлучује она сама, те да ниједна друга земља не може рећи шта треба да буде њен циљ

* ФАКТИ: Овај амерички амбасадор у Сарајеву баш је – амерички. С једне стране, као мантру понавља ставове из Блинкеновог присма Председништву БиХ, изговара да је БиХ „суверена земља“, а онда, с друге стране, држи политичким актерима у БиХ  лекцију о јавним набавкама и признаје да Вашингтон у БиХ прижељкује и тражи пронатовки усмерене лидере. Зато су му у срцу Бакир Изетбеговић, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, а не Милорад Додик!

_____________________________________________________

       ЕРИК Нелсон, амбасадор САД у БиХ,  сматра да у БиХ нису адекватни закони о јавним набавкама, што се посебно показало током пандемије вируса корона и набавке вакцина, због чега их је потребно унапредити.

Ерик Нелсон - Фото: СРНА- С једне стране, постоје наводи о озбиљној корупцији која, нажалост, кошта и живота у борби против пандемије. Чак и чињеница да та набавка не може ићи транспарентно је индикатор да треба унапредити Закон о јавним набавкама. Троши се превелики новац и проузрокује одгађање које може да изазове губитак живота - изјавио је Нелсон за Дневни аваз.

       Говорећи о улози високог представника у БиХ, Нелсон истиче да САД подржавају ОХР и његову способност да испуни свој мандат, а то је потпуно спровођење цивилних аспеката Дејтонског мировног споразума.

       Он је рекао да БиХ још није задовољила критеријуме да би се укинула међународна супервизија, а то је да се испуни пет циљева и два услова које је дефинисао Савет за спровођење мира 2008. године.

       - Напредак у вези са том агендом до сада је био разочаравајући, не зато што није деловао високи представник, него смо очекивали одговорност на локалном нивоу за тај напредак, али ње није било пуно - истиче Нелсон.

       Он је рекао да САД сматрају да је ово година када треба решавати озбиљне реформе и спроводити их, додајући да је кључна порука у писму члановима Председништва БиХ америчког државног секретара Ентонија Блинкена да се уз разговор и консензус иде у постепену промену Устава.

       - Фокус је на спровођењу ограничених, али значајних изборних, уставних, економских и реформи у области владавине закона да би се осигурало да се права грађана у изборном процесу штите, да се унапреди интегритет правосуђа, смањи могућност за корупцију, побољша економски опоравак и да се почне враћати поверење међу грађанима - навео је Нелсон.

       Он истиче да је то дуг списак, али у томе виде стварне могућности за напредак БиХ у овој години уколико се политички лидери озбиљно ангажују кроз дијалог, изразе спремност да постигну неопходне компромисе да се помогне БиХ да напредује за добробит свих њених грађана.

       На питање како и када БиХ може до евентуалног чланства у НАТО, Нелсон истиче да је БиХ суверена земља и од брзине којом се креће на том путу одлучује она сама, те ниједна друга земља не може рећи шта треба да буде њен циљ.

       Он истиче да БиХ доноси одлуке о прикључењу НАТО-у, што ће захтевати консензус међу лидерима земље.

       - Требају нам лидери који виде, увиђају вредности ове врсте партнерства и који су спремни надограђивати се на то, те производити боље резултате за грађане. Знамо да не желимо члана који баш и не жели да буде члан - истакао је Нелсон.

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари