Макрон од Немачке дипломатијом и уценама добио оно за шта је Наполеон морао да ратује

ПРЕТЊОМ НАПУШТАЊА ЕВРОЗОНЕ, ОБЕЗБЕДИО ДА ЕУ ЕМИТУЈЕ 500 МИЛИЈАРДИ КОРОНАБОНДОВА

* Заплет тек почиње јер се у Европском парламенту чују захтеви да се економији ЕУ обезбеде постепидемијски подстицаји у висини два трилиона евра! Италијански премијер Ђузепе Конте увелико говори да су „донације“ од 500 милијарди еврасамо први корак“

* Аустрија је позвала Данску, Коландију и Шведску да се заједнички супротставе таквом сценарију

* Једно је сигурно: евроскептицизам ће се ширити све брже. Неће помагати ни указивања да је сав проблем у роварењима Русије и Кине...

_____________________________________________________________________

        ЕМАНУЕЛ Макрон је дипломатијом и политичким маневрима и уценама успео да постигне оно што је Наполеон морао оружјем: Париз сада управља новцем ЕУ, а немачки порески обвезници  плаћаће француске дугове и социјалне програме.

        Макронова победа над Ангелом Меркел поводом тзв. коронабондова имаће за Немачку и још неколико земаља ЕУ са здравом фискалном политиком последице упоредиве са мањим ратним поразом.

        Споља све изгледа декоративно и племенито.

        У име борбе против коронавируса, Ангела Меркел - након жестоког отпора - пристала да Европска централна банка емитује коронабондове - дужничке обвезнице које ће формално платити ЕУ у целини, а заправо Немачка и друге земље ЕУ са стабилном економијом, а крајњи добитници биће Француска, Италија, Шпанија и још неке земље југа Европе.

        Прва емисија биће 500 милијарди евра.

        Макрон и Меркел су се сложили да та средства треба да буду обезбеђена у виду грантова.

        Ово фактички значи да ће Немци, Холанђани, , Данци, Швеђани и Аустријанци плаћати, а да ће тај новац отићи земљама европског југа које су успешно сломиле отпор „гвозденог анђела“.

        Вероватно уз помоћ претњи да ће еврозона – не буде ли ове врсте корона-солидарности – напросто бити уништена.

        Зато је Макрон да је обезбеђивање тих 500 милијарди евра корак који обозбеђује да „еврозона остане уједињена“.

        Формално, дуг ће се плаћати преко заједничког буџета ЕУ.

        Предвиђајући велики скандал са којим ће се због капитулације суочити, Меркелова је пожурила да својој јавности објасни да су коронабондови инструмент за једнократну употребу.

        У Европском парламенту су се, међутим, већ чули захтеви да се економији ЕУ обезбеде постепидемијски подстицаји у висини два трилиона евра!

        Италијански премијер Ђузепе Конте већ је прогласио да су „донације“ од 500 милијарди евра „само први корак“.

        Већи отпор од Меркелове пружа аустријски канцелар Себастијан Курц који је Данској, Холандији и Шведској предложио да се уједине и поводом помињаних 500 милијарди коронабондова иповодом 2два билиона евра. Истовремено је показао спремност да боље стојеће земље угроженима помогну повољним зајмовима.

        Међутим, тешко да ће „Курцова четворка“ успети да одоли притиску Брисела, Берлина, Париза, Рима и Мадрида.

        Меркелова ће своју јавност уверавати да је то оправдана инвестиција у опстанак еврозоне. И други ће причати у том тону. Само, критичари већ тврде да је то лечење Covid-19 дуговима.

        Евроскептицизам ће се ширити све брже. Неће помагати ни указивања да је сав проблем у роварењима Русије и Кине...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари