Пилсел: 'Црногорска црква' се у Православљу не третира ни као раскол пре као - лош виц

„И НАЈОКОРЕЛИЈЕ ПРИСТАЛИЦЕ ЦПЦ СЕ КРСТЕ У ХРАМОВИМА СПЦ ЈЕР ЗНАЈУ ДА ОНА НИЈЕ ЦРКВА“

(карикатура: Горан Шћекић)

* Хрватски новинар Драго ПИЛСЕЛ: „Ако се у Црној Гори један део грађана сматра припадницима црногорске нације - то треба поштовати. Ако би велики број тих грађана пожелео да има властиту цркву - и то би била њихова ствар. Ипак, ни они, а ни државна власт немају право на отимачину, праксу која је научена у комунизму

* Подсетио да Митрополија црногорско-приморска има непрекинуто предање од 1219. године када ју је основао Свети Сава, те да је у турско време митрополиту додата титула егзарха Пећког трона, што је потврђивало његову директну везаност за Пећ, односно за пуноћу Српске цркве

______________________________________________________________________

        ЗАКОН о слободи вероисповести у Црној Гори има дискриминаторски карактер, неуставан је и нарушава појединачна и колективна права како Српске православне цркве (СПЦ), тако и грађана Црне Горе, оценио је хрватски новинар Драго Пилсел.

        Нагласио је да сваки закон, који је чин манипулације религијским осећањима, има огроман дестабилизациони потенцијал, нарочито у етнички мешовитим срединама, какве су готово све државе на Балкану.

        „Стога сматрам да овај преседан, потенцијално примењив и у другим државама, прети да постане стални извор тензија и конфликата јер исти црногорски сценарио прети и СПЦ на Косову“, упозорио је Пилсел.

        Наводећи да је анализирао Ђукановићев закон, Пилсел наглашава да је он у супротности с великим бројем основних начела на којима функционише ЕУ и да би могао значајно да угрози напредовање Црне Горе, а индиректно и других балканских држава у процесу придруживања ЕУ имајући у виду да би са њима било незамисливо затварање поглавља 23 и 24 која се тичу владавине права.

        „Ако се у Црној Гори један део грађана сматра припадницима црногорске нације - то треба поштовати. Ако би велики број тих грађана пожелео да има властиту цркву - и то би била њихова ствар. Ипак, ни они, а ни државна власт немају право на отимачину, праксу која је научена у комунизму“, нагласио је Пилсел.

Драго Пилсел

        Он је подсетио да Митрополија црногорско-приморска има непрекинуто предање од 1219. године када ју је основао Свети Сава, те да је у турско време митрополиту додата титула егзарха Пећког трона, што је потврђивало његову директну везаност за Пећ, односно за пуноћу Српске цркве.

        „Самопрокламована 'Црногорска црква' у Православљу нема чак ни статус раскола /за разлику од Македонске/, него се третира као екстраваганција или лош виц: чак и њихове најокорелије присталице крсте се у храмовима и од свештенства СПЦ јер знају да 'Црногорска црква' није црква у својој пуноћи", истакао је Пилсел, упитавши како би господин (Мираш) Дедеић, којим кадром, којим верницима, попунио све храмове и манастире које жели преузети од СПЦ-а.

        Према његовим речима, усвојеним законом се де факто и де јуре креира правни оквир за национализацију имовине (традиционалних) верских заједница, која је настала заједничким улагањем грађана Црне Горе, пре 1. децембра 1918. године, а начин на који су одредбе овог закона формулисане указује на намеру да се оне дискриминаторно примене прије свега на имовину СПЦ.

        Очигледно је, наводи он, да је црногорски председник Мило Ђукановић и овога пута филигрански проценио када треба усвојити закон.

        Он је оценио да усвајањем Закона о слободи вероисповести Ђукановић "изазива нове дубоке поделе у Црној Гори и игра на карту националистичких сукоба не би ли мобилизовао своје бирачко тело, јачао своју позицију (угрожену страховитом корупцијом) и осигурао што бољи пласман на парламентарним изборима".

        Пилсел је у колумни за П-портал.нет навео да је у ту сврху Ђукановић испланирао чак да злоупотреби и папу Франциска.

        "Црногорски председник Мило Ђукановић не схвата да Света столица гаји озбиљне односе са Српском православном црквом а посебно са Цариградском патријаршијом, где је патријарх Вартоломеј јасно рекао да неће признати дружину рашчињеног и екскомуницираног Дедеића, поглавара такозване Црногорске православне цркве", истакао је Пилсел.

        Он је нагласио да "угледни ИФИМЕС сматра да је Ђукановић ову акцију предузео после уласка Црне Горе у НАТО, а не пре, и сада жели увући председника Србије (Александра) Вучића у конфликт с 29 држава чланица НАТО-а, јер жели створити перцепцију да иза свих нереда стојe Србија и власт у Београду односно Вучић".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари