Путин лидерима G20 предложио укидање свих санкција и заједнички рад на вакцини против коронавируса

ВАНРЕДНИ САМИТ У ФОРМИ ВИДЕОКОНФЕРЕНЦИЈЕ – У СВЕТСКУ ЕКОНОМИЈУ БИЋЕ УПУМПАНО $5 ТРИЛИОНА

* Председник Русије упозорио да ће коронавирус изазвати веће потресе него  финансијска криза 2008-2009, а да ће трговински конфликти само додатно погоршати рецесију. Зато је предложио да се прогласи мораторијум на све врсте санкција према земљама које су највише пострадале од коронавируса

__________________________________________________________________________

        ВАНРЕДНИ самит лидера G20 – како је и најављивано – одржан је у форми видеоконференције и био је посвећен борби са ширењем коронавируса и економским последицама пандемије.

        Лидери „двадесеторице“ су се договорили да њихове земље створе јединствени фронт против пандемије. 

        Такође: да у светску економију – ради превладавања последица пандемије – буде уложено 5 трилиона долара и да координирају мере подршке  слободној, стабилној међународној трговини. 

        Светска здравствена организација добиће додатни новац за сузбијање пандемије и – привремено шира овлашћења.

        Владимир Путин је колегама предочио да ће коронавирус изазвати веће потресе него  финансијска криза 2008-2009, а да ће трговински конфликти само додатно погоршати рецесију.

        Руски лидер је G20 предложио да се прогласи мораторијум на све врсте ограничења (санкција) према земљама које су највише пострадале од коронавируса.  Још је додао:

        „Много се данас говорило о неопходности да се сачувају ланци испорука. То јесте важно, али је једнако важно да се за период кризе обезбеде  зелени коридори који би били слободни од трговинских ратова и санкција. Посебно за испоруке  медикамената, хране, опреме и технологија. Ово су ствари од којих зависе животи и смрт људи. Ово је чисто хуманитарно питање“.

        Путин је упозорио да свету прети дугорочна незапосленост и да зато земље не треба да се држе принципа „свако за себе“. Иницирао је доношење „заједничког плана за стабилизацију ситуације и повратак поверења на светска тржишта“.

        „Сада је крајње важно да се обезбеди доступ финансирању које су највише на удару кризе и пандемије. Можда би било добро да зато ММФ створи специјални фонд. Добро би било и да заједно радимо на вакцини против коронавируса. То би знатно убрзало појаву вакцине и других потребних лекова“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари