У САД обављена симулација последица бацања на Москву хидрогенске бомбе снаге 10.000 мегатона

ПОТВРЂЕНО ДА ЈЕ ВАШИНГТОН С РАЗЛОГОМ ОДУСТАО ОД „ТЕЛЕРОВЕ КИНГ-БОМБЕ“

* Наводно би уништила и све око Москве у кругу од 1.500 километара и затровала Западну Европу, а вероватно и Сједињене Државе. Потпуно би уништила читаве земље, попут Британије, Француске, Немачке или Северне и Јужне Кореје

* Московски експерт Артем КУРЕЈЕВ: Најмоћнија досад изведена нуклеарна експлозија била је експлозија бомбе АН602 која је још називана и цар-бомбом. Била је снаге 58 мегатона. Бројни истраживачи тврде да је Никита Хрушчов инсистирао на 100 мегатона и чак 150, али је и 58 мегатона било довољно да експлозивни талас два пута обиђе глобус и разбије стакло у кућама на 700 километара од експлозије

__________________________________________________________________

        АМЕРИЧКО онлајн издање We Are The Mighty објавило је резултате симулације бацања на Москву термонуклеарне бомбе снаге 10 хиљада мегатона.

        Творац америчке термонуклеарне бомбе, Едвард Телер, радио је на таквом оружју у 20. веку.

        Сједињене Државе су одустале од развоја оружја такве снаге – наглашава аутор текста Логан Ни - зато што би његова употреба довела до уништења милиона невиних грађана.

        А посебно зато што би и једна таква бомба бачена на Москву затровала Западну Европу, а вероватно и Сједињене Државе.

        Само једна таква бомба била би довољна да уништи читаве земље, попут Британије, Француске, Немачке или Северне и Јужне Кореје.

        „Теоретски, такво је оружје могуће. Али, надам се да нико неће успети да окупи тим људи који би били довољно паметни, а и глупи, да направе такво оружје. Уосталом, наши нуклеарни арсенали су довољно велики да уништеу свет неколико пута. Да ли нам заиста треба још и таква бомба?“ – поставља питање Ни у We Are The Mighty.

        Симулација је, иначе, показала да би бомба снаге 100 мегатона, дакле - 100 пута слабија од оне коју је замислио Телер, бачена на руску престоницу `поравнала` све у кругу од 1.500 километара.

Едвард Телер

        „Телерова бомба“ била би, наравно, 100 пута јача и разорнија.

        И московски експерт Артем Курејев сматра да би «Телерова бомба» могла да уништи не само целу Европу:

         „Не постоји поуздана симулација последица њене примене, али би, нема сумње, затровала читав континент и, вероватно, уништила живот на целој планети. Зато су и сами Американци схватили да би њена употреба била и за њих бесмислена.“

        Курејев подсећа да је најмоћнија нуклеарна експлозија коју је човечанство била експлозија бомбе АН602 која је још називана и "цар-бомбом":

        „Била је снаге 58 мегатона. Бројни истраживачи тврде да је Никита Хрушчов инсистирао на 100 мегатона и чак 150, али 58 мегатона било је довољно да експлозивни талас два пута обиђе глобус и разбије стакло у кућама на 700 километара од експлозије. САД нису тестирале своју кинг-бомбу само зато што је била непрактична. Американци су на бази совјетских тестова схватили да се тако нешто може створити, али им је виђено било довољно да одустану“.    


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари