Удео долара у светским резервама девиза и злата пао на ниво из 1995.

САДА ЈЕ АМЕРИЧКА ВАЛУТА НА 59,02 ОДСТО А 2001. ЈЕ БИЛА НА 72,7

* Укупно резерве светских валута код централних банака износе 11,1 билион долара у противвредности, од чега - око 6 билиона  у доларима и 2,3 билиона долара у еврима

* Приход од америчких државних хартија од вредности, у којима се чувају резерве, пао је током 20 година са 5-6 одсто на садашњих 1-2 одсто. Зато је све мање влада у свету које су спремне да тако јефтино позајмљују новац Америци

__________________________________________________

       ПРОШЛА година је америчком долару донела лоше вести.

       Свет је сведок пада поверења у америчку валуту.

       По подацима ММФ: удео долара у светским девизним резервама у четвртом кварталу 2020-те пао је на 59,02 одсто, што је најнижи ниво од 1995. године.

       Тада је удео долара био 58,9 одсто.

       Поврх свега, удео долара у златним резервама различитих земаља опада већ три кварталазаредом. У марту 2021. је благо порастао, али је још увек далеко од нивоа на којем је био пре пандемије (у априлу 2020. године).

       Укупно резерве светских валута централних банака садрже различите валуте и износе 11,1 билион долара у противвредности, од чега око 6 билиона  у доларима и 2,3 билиона долара у еврима.

       Максимални удео долара у златним и девизним резервама различитих земаља био 2001. године - 72,7 одсто.

       Русија је из геополитичких разлога већ одавно свела безмало на нулу удео долара у својим златним и девизним резервама.

       Кина, међутим, и даље има значајан простор за смањење доларских резерви. То ће се највероватније и догађати и ако Доналд Трамп више није у Белој кући.

       Позајмљивање новца Америци постаје сваке године све мање исплативо.

       Ера ниских каматних стопа се у САД одужила. Приход од америчких државних хартија од вредности, у којима се чувају резерве, пао је током 20 година са 5-6 одсто на садашњих 1-2 одсто. Зато је све мање влада у свету које су спремне да тако јефтино позајмљују новац Америци.

       Удео евра у девизним резервама се поново подигао изнад 20 одсто и наставио је да расте током 2020. године.

Девалвација америчке валуте се не искључује,

али ово још није на видику

        Пре грчке финансијске кризе удео евра у светским резервама износио био је око 25 одсто, а недуго пре светске финансијске кризе из 2008-ме достигао је 30 одсто.

       Евро би се могао вратити на 25-30 одсто у наредних неколико година.

       Прошла година је била посебно проблематична за долар због антиепидемијског упумпавања наштампаних трилиона долара у америчку економију.

       а ипак, зашто је поверење у долар тако нагло опало прошле године? Због ниских стопа СРС, дошло је и до значајних новчаних ињекција на тржишта и фискалне подршке америчкој економији.

Па ипак, зашто је поверење у долар тако нагло опало прошле године? Због ниских стопа СРС, дошло је и до значајних новчаних ињекција на тржишта и фискалне подршке америчкој економији.

       У свету су се појачала страховања да ће доћи до девалвације долара. Међутим, то није неизбежно јер су се упумпавањем новца бавиле и Европска унија и Јапан...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари