Богосављевић: Ако изађе на изборе, Савез за Србију добиће гласова колико и СПС

ИПСОС СТРАТЕЏИК МАРКЕТИНГ: ИЗЛАЗНОСТ ЋЕ БИТИ ОКО ПОЛОВИНЕ, А ПОЛОВИНУ ОД ТОГА ДОБИЋЕ СНС

* „Ако и коначна одлука Савеза за Србију буде бојкот избора, цензус од три одсто могу да пређу радикали и (Александар) Шапић, а приближава се преласку цензуса и Покрет Доста је било

_______________________________________________________________

         ПРЕМА истраживању које је спровео "Ипсос стратеџик маркетинг", на изборима који ће се одржати у априлу, од 4,8 милиона бирача, за које се процењује да живе у Србији, најмање половина ће гласати, а број изашлих ће највероватније бити на ивици половине броја укупно уписаних, изјавио је данас Срђан Богосављевић, консултант ове истраживачке агенције.

         Богосављевић је гостујући на ТВ Прва рекао да ће то бити "тест легитимитета али и да тешко да ће неко моћи да не призна изборе с обзиром да не постоји уставна препрека о проценту изашлих на изборе".

         Он је рекао и да се од укупног броја од 6,8 милиона уписаних бирача у Србији, процењује да између 20 и 25 одсто њих живи у иностранству, што је случај и у другим земљама Западног Балкана.

         "Истраживања се раде на присутном становништву и бирачком телу у земљи а не онима који су у иностранству и који никако неће гласати или ће гласати у малом борју.

         Од тих 4,8 милиона бирача (колико се процењује да су уписани у бирачки списак и живе у Србији) сигурно ће најмање половина изаћи на изборе. То је и даље на ивици од 50 одсто, зато што се ради о људима у земљи. Опредељеност оних који ће изаћи на изборе је релативно висока, око 60 одсто њих већ зна за кога ће гласати", казао је Богосављевић.

         Он је рекао да  резултати анкета показују да Српска напредна странка (СНС) може да добије више од 50 одсто гласова од изашлих бирача, као и да Социјалистичка партија Србије (СПС) сигурно прелази цензус уз девет до 11 одсто процента гласова а да у том проценту подршку бирача има и Савез за Србију, који се определио за бојкот.

         "У варијанти која је реалнија а то је бојкот Савеза за Србију, цензус од три одсто могу да пређу радикали, (Александар) Шапић, а приближава се преласку цензуса и Покрет Доста је било", казао је Богосављевић.

         Он је рекао да је проблем Србије "депопулација становништва", односно то што годишње из земље одлази око 30.000 људи, док је у исто време за око 35.000 мањи број рођених.

         "Земља се празни за 70.000 људи годишње. То су врло јасне чињенице, сви знамо да имамо депопулацију са 1,4 детета по мајци, а не са 2,1 колико је потребно за равнотежни развој", рекао је Богосављевић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари