Додик након сусрета са Вучићем: Удар на `Дејтон` биће смртна пресуда БиХ

ЗАЈЕДНО ЋЕ 29. ЈАНУАРА ПОСЕТИТИ ДРВАР И МРКОЊИЋ ГРАД   

* Милорад ДОДИК: Република Српска нема намеру да разговара о било чему осим о повратку на изворни Дејтонски споразум и уставне надлежности

* Александар ВУЧИЋ: За Србију је нарочито важан став нашег народа у Републици Српској и Србија ће следити став српског народа у РС и БиХ. Ниједан од три народа у БиХ не може да намеће одлуку о промени Дејтонског споразума, нити било ко са стране може да утиче на Дејтонски споразум без сагласности сва три народа који живе у БиХ

* „Заједничка је обавеза - и Додикова, и моја, а и Жељке Цвијановић, Радована Вишковића, Зорана Тегелтије и Ане Брнабић - да урадимо све да помогнемо нашем народу у ФБиХ који је веома сиромашан“,  нагласио је председник Србије

_______________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да ће било каква прича о промени Дејтонског мировног споразума представљати смртну пресуду БиХ и да би то значило да Република Српска више није у БиХ.

        - Република Српска нема намеру да разговара о било чему осим о повратку на изворни Дејтонски споразум и уставне надлежности - рекао је Додик на конференцији за новинаре у Београду након састанка са председником Србије Александром Вучићем.

        Напоменуо је да је међународна заједница девастирала Дејтонски мировни споразум.

        - Србија је гарант Дејтонског споразума, али је она одстрањена из важног тела као што је Савет за спровођење мира (ПИК), у којем су неке друге земље. А ПИК је заједно са високим представником декласирао Дејтонски споразум и он је урушен - нагласио је Додик.

        Додао је да ће српски представници у институцијама БиХ радити на томе да проблем у вези са границом између Бих и Србије буде решен што прије.

        - БиХ има проблеме у вези са дефинисањем границе и српски представници у институцијама БиХ стоје на становишту да је захтев Србије оправдан - рекао је Додик.

        Вучић је истакао да је насушна потреба српског народа очување мира и политичке стабилности. Додао је да су он и Додик договорили да се уради све што је у њиховој моћи да се у потпуности очувају политичка стабилност и мир.

        Вучић је нагласио да је Дејтонски мировни споразум од историјског значаја, јер је то било једино могуће решење у коме су сви губили и сви помало добијали и једино такав споразум могао је да очува мир на територији БиХ.

        Додао је да је у разговору са Додиком истакао да ће Србија прихватити сваку одлуку о Дејтонском споразуму којој се сагласе сва три народа у БиХ.

        - За Србију је нарочито важан став нашег народа у Републици Српској и Србија ће следити став српског народа у РС и БиХ. Ниједан од три народа у БиХ не може да намеће одлуку о промени Дејтонског споразума, нити било ко са стране може да утиче на Дејтонски споразум без сагласности сва три народа који живе у БиХ - закључио је Вучић.

        Председник Србије је пренeо да се разговарало и о положају Срба у региону и да су он и Додик подржали залагање Српске православне цркве за очување српских светиња у Црној Гори.

        Вучић је најавио да ће 29. јануара посетити општину Дрвар у ФБиХ, поводом отварања погона текстилне индустрије, компаније "Јумко", као и Мркоњић град у Републици Српској.

        Истакао је да ће у Дрвару и Комерцијална банка отворити своју пословницу.

        - Обећано смо испунили и ти људи ће имати нешто лакши живот - рекао је Вучић.

        Навео је да је захвалан због отварања фабрике у Дрвару, јер у ФБиХ, каже, живи српски народ, који је веома сиромашан.

        - Заједничка је обавеза - и Додикова, и моја, a i Жељке Цвијановић, Радована Вишковића, Зорана Тегелтије и Ане Брнабић - да урадимо све да нашим људима помогнемо - рекао је Вучић.

        Најавио је да ће посетити Мркоњић Град да би се видело шта још може да се уради и помогне грађанима у том дијелу Српске.

        Истакао је да су он и Додик разговарали о сарадњи Србије и РС, те о спровођењу у дело заједничких планова.

        - Србија и БиХ имају добре услове за даље унапређење трговинске размене и још много тога можемо заједнички да урадимо, а инфраструктурни пројекти су од суштинског значаја и ту дубинску сарадњу нико више не може да спречи и заустави - рекао је Вучић.

        Подсетио је да ускоро следи ратификација кредитног аранжмана са Турском у вези са изградњом аутопута Београд-Сарајевo.

        - Крећемо у физички рад на деоници Кузмин-Рача, а пошто Србија гради мост према РС и БиХ, спремни смо да видимо како да помогнемо партнерима из РС и БиХ да се гради пут до Бијељине - рекао је Вучић.

        Он је изразио задовољство што напредују радови на изградњи дионице ауто-пута Кузмин-Рача, те моста на Рачи и што ће Србија помоћи и изградњу ауто-пута до Бијељине.

        - Чинимо све да у наредних пет година буде завршен ауто-пут од Добоја до Раче, чиме ће Српска бити повезана са Београдом - истакао је Додик.

        Он је захвалио Вучићу за подршку српском народу у Дрвару, наводећи да ће у погону предузећа "Јумко" бити запослено око 100 радника.

        Додик је изразио очекивање и да ће за годину и по бити стављен у функцију мост "Братољуб" у Братунцу јер су отклоњени застоји на нивоу БиХ.

        (Срна – Танјуг)
 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари