Селаковић: Мило оптужује себе да је дозволио СПЦ да узурпира имовину у време његове власти

СВЕ ШТО ЈЕ ИЗНЕО ПРЕДСЕДНИК ЦРНЕ ГОРЕ ПРАВНО ЈЕ НЕОСНОВАНО И НИЈЕ ВАЛИДНО“

* „Не може се узурпирати нешто што је ваше, што је постало ваше пре много векова, што је Црква као својину стекла донацијама, прилозима ктитора, владарским повељама, поклонима и то у складу са важећим законима и позитивним правним прописима

_________________________________________________________________

        ПРАВНИК и генерални секретар председника Србије Никола Селаковић оспорио је аргументацију председника Црне Горе Мила Ђукановић у прилог Закону о слободи вероисповести у Црној Гори и навео да је све што је Ђукановић изнео правно неосновано и да није валидно.

        Реагујући на наводе Ђукановића, изнете у интервјуу Танјугу, да држава Црна Гора не отима имовину Српској православној цркви, јер је та имовина, како тврди, заправо власништво државе Црне Горе, узурпирано у периоду између 1986. и 2000. године, Селаковић је навео да то није правна аргументација.

        – Посматрати све у уским временским оквирима, као што чини Ђукановић, а не освртати се на оно што су били важећи правни прописи у време када је одређена имовина постајала црквена, није нешто што може да буде валидна и валидна правна аргументација – рекао је Селаковић за Танјуг.

        Додао је да је пре периода о којем говори Ђукановић, владао комунистички режим за који се, каже, зна како је поступао према цркви, а нарочито према Српској православној цркви.

        Селаковић истиче да су се управо по том питању оглашавала нека од најрелевантнијих међународних правних тела, од Савета Европе до Венецијанске комисије, и позивала на нужност и потребу вршења реституције црквене имовине, а пре свега имовине СПЦ.

        – Важно је да се правно напомене да се не може узурпирати нешто што је ваше, што је постало ваше пре много векова, што је Црква као својину стекла донацијама, прилозима ктитора, владарским повељама, поклонима и то у складу са важећим законима и позитивним правним прописима – напомиње Селаковић и додаје да је посебно занимљив период који Ђукановић наводи у аргументацији.

        – Период од 1986. до 2000. године се у највећем делу поклапа са периодом његове власти у Црној Гори, а управо та власт доноси, спроводи и контролише примену самих прописа – закључује Селаковић.

        (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари