„Успех америчке спољне политике: Дејтонски споразум, Српска и европске интеграције БиХ“

ДОДИК ОДРЖАО ЈЕ ПРЕДАВАЊЕ

НА УНИВЕРЗИТЕТУ КОЛУМБИЈА У ЊУЈОРКУ

  • Дејтонски мировни споразум веома успешно проведен и није само зауставио ратне сукобе, него је успоставио и структуру БиХ и начин њеног функционисања – оценио Додик
  • Република Српска у потпуности привржена провођењу слова, а не духа Детона, како су то покушали поједини високи представници у БиХ
  • Република Српска окренута миру и просперитету и да је искрено опредељена за европске интеграције БиХ, али да не може да прихвати  захтеве за централизацијом и унитаризацијом земље и смањење њених овлашћења и уставних капацитета – указао председник РС 
  • Додик  био почасни покровитељ донаторског скупа на Универзитету Колумбија, на којем je покренуто прикупљање средстава за оснивање катедре за српски језик и књижевност на овом универзитету

​        Председник Републике Српске Милорад Додик одржао је предавање на Универзитету Колумбија на тему „Успех америчке спољне политике: Дејтонски споразум, Република Српска и европске интеграције БиХ“.

        ПРЕДСЕДНИК Републике рекао је да је Дејтонски мировни споразум веома успешно проведен и да није само зауставио ратне сукобе, него је успоставио структуру БиХ и начин њеног функционисања.

        Кључни сегмент Дејтонског споразума је његов Анекс 4 - Устав БиХ, а Република Српска је потписала свих 11 анекса Дејтонског споразума и тиме се успоставила као страна потписница овог међународног уговора, рекао је председник Додик.

        Председник Додик рекао је да је Република Српска у потпуности привржена провођењу слова, а не духа Детона, како су то покушали поједини високи представници у БиХ, који су уместо тумача, постали законодавци, наметањем закона, никад датим правним овлашћењима.

        Председник Републике нагласио је да је Република Српска окренута миру и просперитету и да је искрено опредељена за европске интеграције БиХ, али да не може да прихвати  захтеве за централизацијом и унитаризацијом земље и смањење њених овлашћења и уставних капацитета. 

        Председник Републике је након предавања одговарао на питања студената и чланова академске заједнице на универзитету.

        Председник Републике је током боравка на Универзитету Колумбија разговарао са директором Хариман института на овом универзитету Тимоти Фрaјем (Timothy Frye) о могућностима и начину презентације политичких ставова из Републике Српске, БиХ и региона на Универзитету Колумбија.

        Председник Републике био је почасни покровитељ донаторског скупа на Универзитету Колумбија, на којем je покренуто прикупљање средстава за оснивање катедре за српски језик и књижевност на овом универзитету.

        Председник Републике захвалио је представницима универзитета због одлуке да отворе ову катедру и апеловао на све да помогну у њеном формирању, јер је то у интересу Републике Српске и Србије.

        Председник Републике је приликом посете Универзитету Колумбија обишао лабораторију Михајла Пупина, који је био професор на овом универзитету и чија биста се налази у простору кампуса. Председник Републике обишао је и архиву Колумбија универзитета и упознао се са архивском грађом ове установе која се односи на српски народ.

        (са официјелног сајта председника РС)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари