Вучић: Имаћемо директну авио-линију Београд-Приштина без признања „Косова“

ЗАХВАЛИО СЕ ТРАМПОВОМ САВЕТНИКУ РОБЕРТУ О`БРАЈЕНУ И СПЕЦИЈАНОМ ИЗАСЛАНИКУ РИЧАРДУ ГРЕНЕЛУ

*Захвалан сам на енергији и труду коју су уложили Гренел и О Брајан. Неће бити лако за нас, ни Американце да то све урадимо. Захвалан сам на интересовању председнику Трампу

* Поводом критика што оператер на тој линији неће бити Аир Сербиа рекао:  „Албанци би то волели више него било ко други, али је то за Србију било немогуће. Морала би Аир Сербиа да потпише сва документа са аеродромом `Адем Јашари`, па и са Косовом као државом, значи - да признамо да није под нашом контролом доњи ваздушни слој. Зато смо тражили и борили се да умешамо Кфор, да имамо посредника, неког који је Резолуцијом УН предвиђен за тај простор

______________________________________________________________________

        ПИСМО о намерама за успостављање директне авио линије Београд-Приштина је важна ствар о којој је дуго вођен дијалог, којим је пронађено компромисно решење у којем нико не може да каже да смо признали Косово, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

        Вучић се, у Давосу, захвалио се с тим у вези специјалном изасланику америчког председника Доналда Трампа за Балкан Ричарду Гренелу и саветнику америчког председника за националну сигурност Роберту О'Брајану.

        "Захвалан сам на енергији и труду коју су уложили Гренел и О Брајан. Неће бити лако за нас, ни Американце да то све урадимо. Захвалан сам на интересовању председнику Трампу", рекао је он додајући да ће у Давосу имати сусрет са О'Брајаном.

        "Много је тешко доћи до било каквог споразума по том питању. Желим да грађани знају колико је то важно и тешко", подвукао је он.

        На критике што оператер на тој директној линији неће бити Аир Сербиа, попут изјаве Драгана Ђиласа, казао је да би Албанци то волели више него било ко други, али да је за Србију то немогуће, те објаснио зашто:

        "Морала би Аир Сербиа да потпише сва документа са државом Косово. Мора да потпише уговор са аеродромом `Адем Јашари`, па и Косовом као државом, да признамо да није под нашом контролом доњи ваздушни слој. Зато смо тражили и борили се да умешамо Кфор, да имамо посредника, неког који је Резолуцијом УН предвиђен за тај простор", објаснио је он.

        Политичким противницима је поручио да њихова критика показује колико су неозбиљни, колико не разумеју ништа.

        Подвукао је да је Србија урадила најбоље што је било могуће да потврди за шта се залаже, а то су слободан проток робе, капитала, људи и услуга, и да уједно заштити јединственост територије Србије.

        "Успели смо да пронађемо компромисно решење у којем нико не може да каже `признали сте Косово`. Они који нападају мало знају, не разумеју ништа, па се онда питате је ли могуће да су ти људи некада водили државу", казао је он критикујући `примитивне, несувисле и несмислене нападе`.

        Грађанима је поручио да не треба да брину јер постоје озбиљни људи који воде земљу.

        "И много ћемо још ствари урадити да принципе „мини Шенгена„ спроведемо у дело, што значи јачање српске привреде, бољи квалитет живота, веће плате и пензије“, нагласио је Вучић.

        (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари