Вучић: Преговори са Приштином можда већ у јулу – Лајчак одлучује о датуму

ЗА НАС ЈЕ ВАЖНО ДА СЕ РЕАЛИЗУЈЕ БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ И ДА СЕ ФОРМИРА ЗСО

* „Схватамо да Лајчак својим ауторитетом, знањем, посвећеношћу може да гарантује објективност и непристранстност у том процесу"

* „Не можемо да преговарамо са онима што кажу - оно што је моје, моје је, хајде да разговарамо о оном што је ваше“

_______________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је вечерас да Србија очекује наставак дијалога са Приштином у најкраћем временском року, и да је могуће да то буде већ у јулу.

        Вучић је, након разговора са изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, рекао да је имао добар припремни састанак о дијалогу који треба да се одржава под покровитељством Уније.

        „Схватамо да Лајчак својим ауторитетом, знањем, посвећеношћу може да гарантује објективност и непристранстност у том процесу", рекао је и додао да Лајчак одлучује о датуму наставку дијалога.

        Вучић није искључуио могућност да се у Бриселу нађе између посета Москви и Вашингтону, јер је то, како је истакао, важно због европске будућности Србије.

        Он је додао да поштује напоре које је уложио Ричард Гренел у решавању економских проблема између Београда и Приштине, али и поручио да за Србију нема никакве дилеме, јер је у потпуности посвећена дијалогу под покровитељством и окриљем ЕУ.

        "Зато што је добар део проблема у односима са Приштином везан, а и то је оно што мене највише занима, за европску будућност Србије”, навео је Вучић.

        Пренeо је да је Лајчаку указао да дијалог никада не може да успе ако само једна страна суштински учествује у њему и ако Приштина каже да има само један захтев - признање независности, и да без тога неће нигде ништа да учини.

        "Не можемо да преговарамо са онима што кажу - оно што је моје, моје је, хајде да разговарамо о оном што је ваше", рекао је Вучић.

        Истакао је да је Београд отворен за разговор, у који улази у доброј вери, што, подвлачи, тражи од друге стране.

        "А, не да нам унапред испоруче табелу захтева за које је и њима јасно да не можемо да испунимо. За нас је важно да се испуни Бриселски споразум, формирање ЗСО, која је била основа споразума. Желимо да покажемо да је Београд поуздан партнер ЕУ, а желимо да убрзамо процес приступања ЕУ. Имамо снаге, енергије, могућности и капацитета за то", рекао је Вучић.

        Додао је да је важно да се нађе заједнички језик и компромис који ће бити у интересу Срба и Албанаца и европске будућности земље.

        Подсетио је да ће сутра у Москви разговарати са предсједником Русије Владимиром Путином, након чега ће бити један дан за посјету Бриселу, где је, каже, важно да се пошаље порука о европској опредељености Србије.

        "И синоћ сам рекао, после готово нестварно убедљиве победе, да влада сада може да се посвети европским интергацијама, да убрзамо процес евроинтеграција, да почнемо да решавамо проблеме у области правосуђа и друге од којих смо бежали", додао је он.

        "После тога, идем у Вашингтон, из Вашингтона идем у Словенију, на састанак Брдо-Бриони процеса. Тежак и напоран распоред", подвукао је председник Србије.

        Све то, каже, говори да би илустровао да Србију не очекују лаки дани, јер и када крену разговори са Приштином неће бити лаких питања за Србију.

        "Али, верујем да ћемо озбиљним приступом, радом и одговорношћу успевати да чувамо виталне националне интересе, да чувамо безбедност Срба на КиМ, да чувамо и заштитимо сакралне објекте СПЦ и да ћемо обезбедити будућост свим грађанима", рекао је Вучић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари