Вучић: Путин је на мудар начин исказао своје мишљење о КиМ - поштујући ставове Србије

ПОСЛЕ РАЗГОВОРА У КРЕМЉУ ПОТВРДИО ДА РУСКИ ЛИДЕР У ОКТОБРУ ДОЛАЗИ У БЕОГРАД

* Александар ВУЧИЋ: Било ми је важно да чујем Путинове ставове и мисли по питању Косова и Метохије. Сувише је Путин мудар и велики да би нешто радио директно, али на паметан начин уме да укаже на одређене ствари и на томе сам захвалан

* Владимир ПУТИН: Међу нашим земљама се развијају врло прагматични, али истовремено посебни по својој природе и врло добри савезнички односи. Прошле године је трговинска размена, колико знам, порасла за 22,6 посто, а у првом кварталу ове године већ за 7,7 посто

* ВУЧИЋ: Још једном желим да изразим велику захвалност и Вама лично, господине председниче и драги пријатељу, на недвосмисленој подршци виталним националним и државним интересима Србије, нарочито њеном територијалном интегритету и суверенитету

* ПУТИН: Настављамо инвестиционе активности, развијамо односе у свим правцима, укључујући питања безбедности и борбу са савременим претњама - не само са пандемијом, већ и са организованим криминалом и тероризмом. Радимо и на пољу војне сарадње, на пољу војно-техничке сарадње. И наравно, наше односе развијамо у области културе и образовања и у духовној сфери

_________________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је да му је руски председник Владимир Путин потврдио да ће у октобру посетити Србију.

        "Владимир Путин је потврдио да у октобру долази у Србију", рекао је председник Вучић после састанка у Кремљу.

        Вучић је додао да му је руски председник на мудар начин пренео своје мишљење по питању Косова и Метохије, пре свега, поштујући ставове Србије.

        "Причали смо о свим идејама у свету и начинима за решавање косовског проблема, и, ако могу тако да кажем, Путин је на један мудар начин исказао своје мишљење, пре свега, поштујући ставове Србује. Русија поштује Србију и ту нема никакве сумње", рекао је Вучић рекао је, на питање новинара да ли му је руски председник саветовао како даље да наступа по питању решавања косовског питања на међународној сцени.

        Њему је, додаје, било важно да чује Путинове ставове и мисли по питању Косова и Метохије.

        „Сувише је Путин мудар и велики да би нешто радио директно, али на паметан начин уме да укаже на одређене ствари и на томе сам захвалан", рекао је Вучић.

Сајт Председника РФ: „Хтео бих да Вам захвалим

што увек нађете време за Србију

        На званичном сајту председника Руске Федерације уводни минути преговора представљени су овако:

         Владимир Путин: Поштовани господине председниче! Веома ми је драго што вас видим!

        Желим да вам се захвалим што сте дошли на свечаности повезане са Победом у Великом Отаѕбинском рату и на војну параду. Сутра ће припадници српске Војске, заједно са руским друговима по оружју проћи Црвеним тргом.

        Међу нашим земљама се развијају врло прагматични, али истовремено посебни по својој природе и врло добри савезнички односи.

        На почетку овог састанка желим да Вам честитам на убедљивој победи Ваше странке на парламентарним изборима.

        Александар Вучић: Хвала вам пуно.

        В. Путин: Наши односи се развијају у свим областима, укључујући економску сферу. Прошле године је трговинска размена, колико знам, порасла за 22,6 посто, а у првом кварталу ове године већ за 7,7 посто.

        Активно и успешно сарађујемо у борби против коронавирусне инфекције, настављамо инвестиционе активности, развијамо односе у свим правцима, укључујући питања безбедности и борбу са савременим претњама - не само са пандемијом, већ и са организованим криминалом и тероризмом. Радимо и на пољу војне сарадње, на пољу војно-техничке сарадње.

        И наравно, наше односе развијамо у области културе и образовања и у духовној сфери.

        Веома ми је драго што Вас видим! Још једном, добродошли!

        А. Вучић: Поштовани господине председниче! Драги пријатељу!

        Веома ми је драго што имам прилику да се данас састанем са Вама и да поразговарамо о читавом спектру наших односа.

        Србија и Русија су искрени пријатељи. И пре свега, хтео бих да Вам захвалим што увек нађете време за Србију. То је веома важно за нас и ми то веома ценимо.

        Имамо заиста пријатељске, конструктивне и поверљиве односе у свим областима. Наши политички односи су на највишем нивоу. Надам се да, као и увек, заједно са Вама можемо много учинити на повећању трговинске размене.

        Још једном желим да изразим велику захвалност и Вама лично, господине председниче и драги пријатељу, на недвосмисленој подршци виталним националним и државним интересима Србије, нарочито њеном територијалном интегритету и суверенитету.

        Као што знате, на Западном Балкану имамо веома сложену политичку ситуацију. Разговараћемо о том питању.

        Желео бих још једном да нагласим да Србија као слободна и независна држава чува своју војну неутралност. Мислим да смо једина земља у региону са таквим опредељењем.

        Још једном Вам се захваљујем на подршци и помоћи у борби против коронавирусне инфекције. Велико хвала Вама, велико хвала народу Русије.

        За мене лично и за моју земљу Србију, велика је част Ваш позив да сутра учествујемо у Паради победе. Поносни смо на нашу заједничку победу. Наравно, учинили сте све да се очува историјско сећање на Други светски рат. Ми ћемо у томе помагати.

        Хвала Вам на подршци. Хвала Вам на честиткама.

        И наравно, чекамо вас пре краја године у Београду, у Србији. Надам се да ћемо имати прилику да Вам приредимо топао дочек и покажемо гостопримство какво и Ви нама увек пружате.

        Хвала још једном.

        В. Путин: Хвала.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари