Вучић: Верујем у веће разумевање и већу блискост између српског и бошњачког народа

САРАЈЕВСКОМ ЛИСТУ ДНЕВНИ АВАЗ: НЕМАМ НИШТА ПРОТИВ ДА БиХ ОТВОРИ КОНЗУЛАТ У НОВОМ ПАЗАРУ

* Нагласио да су његова сарадња и добри односи са лидером СНСД-а Милорадом Додиком, који је и српски члан Председништва БиХ, нешто што се подразумева: „То је наш посао, а то нема везе са оним какав је мој однос према бошњачком народу и према БиХ

* „Зачудим се кад код појединих бошњачких политичара видим када им срце крене и кажу: `Косово је за нас независно`. То је најмање требало да се чује од бошњачких политичара. Јер, како ћете да објасните политичарима у Републици Српској нешто друго. Пустите да то реше компромисним путем Београд и Приштина

* „Ми градимо наш пут према Бањалуци и Сарајеву. Ускоро ћемо да распишемо тендер за градњу овог другог дела пута према Вишеграду да бисмо могли и из централне Србије, а не само из Београда, да брзо дођемо до Сарајева

______________________________________________________________________________

        АЛЕКСАНДАР Вучић је изјавио да Србија жели најбоље могуће односе са БиХ и да ће то бити политика коју ће градити у будућности.

        - Верујем у веће разумевање које ми се чини да је постигнуто унутар БиХ између Срба и Хрвата. Верујем у веће разумевање и већу блискост између српског и бошњачког народа у будућности, ма где они да живе - рекао је председник Србије за сарајевски лист Дневни аваз.

        Он је оценио да нема граница у сарадњи ове двије земље:

        „Можемо да постигнемо много тога. И политички можемо да постигнемо много. Наш заједнички глас у Бриселу значи много“.

        Вучић је навео да зна да у БиХ, не рачунајући Републику Српску, не постоје симпатије за готово било кога у Србији ко је политички релевантан, а посебно да нема симпатија било каквих према њему и политици коју води.

        - Али, ако бисмо ствари рационализовали и ако бих вас упитао, а када сам то и на који начин увредио БиХ и када и на који начин нисам подржао БиХ, то бисте ми већ теже одговорили - рекао је Вучић.

        Он је нагласио да су његова сарадња и добри односи са лидером СНСД-а Милорадом Додиком, који је и српски члан Председништва БиХ, нешто што се подразумева.

        „То је наш посао, а то нема везе са оним какав је мој однос према бошњачком народу и према БиХ", каже Вучић.

        На питање да ли ће Србија користити Републику Српску у решавању питања Косова и Метохије, Вучић је одговорио да је све то компликовано на различите начине толико да не би могао о томе да говори.

        - Зато се зачудим кад од појединих бошњачких политичара видим када им срце крене и кажу: "Косово је за нас независно". То је најмање требало да се чује од бошњачких политичара. Јер, како ћете да објасните политичарима у Републици Српској нешто друго. Пустите да то реше компромисним путем Београд и Приштина - поручио је он.

        Вучић сматра да би "сви из Босне требали да се склоне из те приче". "Али, и када кажем да подржавам територијални интегритет БиХ, ја то стварно мислим", напоменуо је он.

        Он је рекао да ће подржати иницијативу отварања конзулата БиХ у Новом Пазару и да у томе не види никакву заверу.

        Коментаришући победу на парламентарним, покрајинским и локалним изборима у Србији, Вучић, који је и лидер СНС-а, навео је да није очекивао оволики успех, да је поносан што је кампања била најчистија и што је опозиција имала десетероструко више простора него 2012. године.

        Он је рекао да ће се видети ко ће све бити опозиција, а ко власт у Скупштини Србије.

        - Тек ћемо да видимо како ће бити нова влада формирана, ко ће бити у новој влади, тек ћемо тада моћи да знамо ко је власт, а ко опозиција - истакао је Вучић.

        Он је изразио наду да ће успјети да очува мир и стабилност, али да ће се и економски просперитет Србије још убрзати, баш онако како је предвиђено у плану "Србија 2020-2025. године".

        - Ми градимо наш пут према Бањалуци и Сарајеву. Ускоро ћемо да распишемо тендер за градњу овог другог дела пута према Вишеграду да бисмо могли и из централне Србије, а не само из Београда, да брзо дођемо до Сарајева - поручио је Вучић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари