Гускова: Вашингтон ће изгубити снагу и почеће процес уједињења српских земаља

„КО МОЖЕ ДА СПАСИ СВЕТ ОД ГЛОБАЛИЗМА? ЈАКА РУСИЈА ЗАЈЕДНО СА СРБИМА“

Јелена Гускова

* Распашће се и НАТО, па ће се Црна Гора ослободити обавеза према западној алијанси и поново ће се ујединити са Србијом и Републиком Српском

* Пошто Србија засад није потпуно стала на страну либералног Запада, она треба мало да маневрише и сачека да заједно са Русијом крене у обнову света... Србија ће не само да опстане и очува се, већ и да се уједини и прошири своје границе. А за то треба бити јак и не жртвовати своје интересе

* Окупивши се на Свесрпском сабору, Срби су показали целом свету да су остали јак народ, да су спремни да бране свој национални културни простор, а затим и да се уједине. Србима је већ данас јасно да Запад неће подржати равнотежу на Балкану, причаће о уједињењу Балкана, али ће подстицати откидање делова територије од Србије - Македоније, Црне Горе - и стварати Велику Албанију. Учиниће све да се Срби не уједине... Међутим, српски ИНАТ руши све планове Запада

* Данас, највероватније, Република Српска наступа као лидер српства на Балкану... Свесрпски сабор је значајан корак ка уједињењу свих Срба. Срби се враћају разумевању своје улоге у историји, свести о потреби очувања националног идентитета, независности и слободе. Надам се, заједно са Русијом

__________________________________________________________

           ЧЕТВРТ века после НАТО агресије, први пут је одржан Свесрпски сабор, у време када се води судбоносна битка између Русије и колективног Запада. У преломном тренутку за Србију, Русију и свет, на питања портала БРАТСТВО значајне одговоре даје водећи руски стручњак за савремену историју нашег региона др Јелена Гускова, академик САНУ и члан Сената Републике Српске.

           * Навршило се 25 година од агресије НАТО на СРЈ. Тим поводом, Русија је сазвала седницу Савета безбедности УН, а руски парламент се обратио УН и парламентима света тражећи осуду НАТО агресије и одговорност чланица НАТО. Да ли то значи да ће скора победа Русије донети и правду за Србе?

           За бомбардовање Југославије нико није одговарао, јер је међународно право престало да буде свеобухватно. Дакле, Русија покушава, док Савет безбедности функционише, да подсети свет на НАТО агресију и казни одговорне. Ми памтимо да су разлози за бомбардовање били: план Запада да смени власт у Југославији, да промени политичку конфигурацију, оријентацију политичког система и окрене га ка Западу, да уништи Војску Југославије, да распарча Југославију, да Косово и Метохију учини независном државом, да слободно стационира НАТО снаге на Косову и широм Југославије.

           Русија засад није успела да докаже чланицама Савета безбедности потребу да се осуди НАТО. Али, то ће морати да се уради на други начин. После наше скоре победе у Украјини, почећемо да обнављамо не само систем односа између земаља, него и међународне организације, укључујући УН, Савет безбедности и европске структуре. Пошто Србија засад није потпуно стала на страну либералног Запада, она треба мало да маневрише и сачека да заједно са Русијом крене у обнову света.

           * Један сте од врхунских светских експерата за период 1990-их година на простору бивше Југославије. Знате све детаље о томе како је Запад разбијао историјску Србију и колики је отпор пружао српски народ. Да ли је уопште могуће постићи трајан мир и сарадњу на европском тлу без исправљања неправди које су нанете српском народу, тј. без његовог ослобођења и уједињења?

           Са Европом из претходног периода могуће је сарађивати, али се улазити у ЕУ не сме. ЕУ проживљава своје последње месеце. Треба бити у пријатељству са Русијом и њеним савезницима, јер само ми можемо да остваримо идеју трајног мира, равноправности земаља и народа и независности држава. Е, тада ћемо и почети да исправљамо неправде нанете српском народу.

           Вашингтон ће изгубити снагу и уступиће Европљанима право да сами решавају своје проблеме. И почеће процес поновног уједињења српских земаља. Распашће се и НАТО, па ће се Црна Гора ослободити обавеза према НАТО-у и поново ће се ујединити са Србијом и Републиком Српском.

           * Ви сте академик САНУ и члан Сената Републике Српске. Срби веома поштују Ваш ангажовани научни рад посвећен тешким страницама наше савремене историје. Србија је помагала борбу и стварање Републике Српске, а Српска чини се, сада предњачи у одбрани српских тековина. Како Ви видите Свесрпски сабор, одржан 8. јуна и његове резултате?Да ли смо сведоци јачања укупних српских позиција?

           Више пута сам говорила да је Балкан постао полигон за обезбеђивање самосталности НАТО, показатељ могућости решавања проблема силом и прокламовања „права јачег“, права на употребу војних средстава против других држава без одлуке УН; за рушење постојећег система међународног права, проверу ефикасности управљаног информационог простора, проверу реакције свих европских структура, појединих држава, посебно Русије, на легитимност агресије, на омаловажавање улоге УН.

           Али, 1991-1995. Србе нису успели да сломе. И онда су одлучили да бомбардују (1994, 1995, 1999). Али ни тиме их нису бацили на колена. Морали су да примене план (Џина Шарпа) обојене револуције, то јест смене власти, користећи методологију ненасилних форми отпора и стратегију „контролисаног хаоса“. И тек су тиме успели. Али… историја Србије после 2000. године показује да иако Запад гура своје људе на власт у Београду, опет им не иде све лако и без брига – ни на санкције Русији не пристају, ни Косово неће да признају… Мислим да су се на Западу већ уморили од трагања за одговором на питање: зашто?

           Најважније је то што Срби имају другачији историјски, културни, цивилизацијски, генетски код, као и Руси. Срби као народ имају низ карактеристика уско националног карактера које Запад не може да сломи: непристајање на потчињеност, тежња да буду слободни, брига о ближњима, приврженост српским националним обичајима, култури, вери и „српству“, снажна проруска оријентација међу обичним људима.

           Окупивши се на Свесрпском сабору, Срби су показали целом свету да су остали јак народ, да су спремни да бране свој национални културни простор, а затим и да се уједине. Србима је већ данас јасно да Запад неће подржати равнотежу на Балкану, причаће о уједињењу Балкана, али ће подстицати откидање делова територије од Србије, Македоније, Црне Горе, и стварати Велику Албанију, учиниће све да се Срби не уједине.

           Међутим, српски ИНАТ руши све планове Запада. Србија ће не само да опстане и очува се, већ и да се уједини и прошири своје границе. А за то треба бити јак и не жртвовати своје интересе. Данас, највероватније, Република Српска наступа као лидер српства на Балкану. Бања Лука је увек размишљала о заједничким активностима на заштити интереса Срба на Балкану; предлагала је свим Србима у региону да створе заједничку политику и уједине се око циља заштите српског народа, ма у којој држави живео. РС се бори за очување и уједињење српске културе и традиције у целом региону. Свесрпски сабор је значајан корак ка уједињењу свих Срба. Срби се враћају разумевању своје улоге у историји, свести о потреби очувања националног идентитета, независности и слободе. Надам се, заједно са Русијом.

           * Тешко је замислити поновно уједињење делова српског народа и ослобођење Косова и Метохије, па ни јачање руског утицаја на Балкану без чврстог државног савеза Србије и Русије. Да ли је Русија спремна за то? Нашој јавности се пласира теза да то није реално, јер «ми смо окружени земљама ЕУ и НАТО». Зашто руски политичари ретко о томе говоре?

           Време државног уједињења Русије и Србије још није наступило. Прво морамо да решимо проблеме не само наших односа са суседима, већ и целокупног светског поретка. А наш важан савезник у остваривању тих планова су Срби. Нови свет ћемо градити заједно.

           Дакле, питање је: ко може да спасе свет од глобализма? Мој одговор је: јака Русија заједно са Србима. И у томе је историјска улога Републике Српске и, наравно, Србије. 

           Диана Милошевић

           https://srbratstvo.ru/jelena-guskova-eu-i-nato-ce-nestati-srbi-ce-se-uje...

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари