Бајден: Сукоб око Украјине може постати такмичење у издржљивости између Русије и Европе

НАГЛАСИО: ВИДЕЋЕМО ШТА РУСИ МОГУ ДА ПОДНЕСУ, А ШТА ЋЕ ЕВРОПА БИТИ СПРЕМНА ДА НОСИ

* Амерички председник тврди да се не плаши могућих несугласица између западних савезника на бази озбиљних економских и политичких шокова

* ФАКТИ: А хоће ли доћи до тестирања издржљивости Америке? Хоће ли први такав тест бити амерички конгресни међуизбори у новембру 2022-ге на којима Бајденова Демократска партија може изгубити већину у оба дома Конгреса САД?

____________________________________________________________

       АМЕРИЧКИ председник Џо Бајден признао је да би сукоб око Украјине могао да постане такмичење у издржљивости између Русије и Европе.

       „Мислим да ће у једном тренутку доћи до игре ишчекивања — шта Руси могу да поднесу и шта ће Европа бити спремна да носи“, рекао је он.

       Према Бајденовом признању, о овом аспекту ситуације ће се разговарати на предстојећем самиту НАТО у Шпанији.

       Амерички лидер је истовремено истакао и потребу даље помоћи Украјини и напоменуо да се не плаши могућих несугласица између савезника на бази озбиљних економских и политичких шокова.

       Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг претходно је упозорио на дуготрајност сукоба око Украјине и позвао чланице алијансе да, упркос тешким околностима, не престају да подржавају Кијев.

       Сличну тезу изнео је и британски премијер Борис Џонсон. Према његовим речима, „Запад никада неће бити безбедан ако окрене леђа Украјини“. Притом је ипак признао „замор света од Украјине“.

       The Washington Post је - позивајући се на америчке званичнике - објавио да се Вашингтон и његови савезници припремају за продужени сукоб око Украјине. Односно: да Бела кућа намерава да повећањем војне помоћи Кијеву одузме предност Русији, док покушава да смањи разорне ефекте сукоба на глобалну економију и могућу појаву глади у неколико земаља.

        Региструјте се на нашем Telegram каналу: https://t.me/faktorga

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари