Додик: Џаферовићу, твоја злоупотреба Председништва погубна је за БиХ

СРПСКИ ЧЛАН ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ ОБЈАВИО ТРАНСКРИПТ СВОГ „ОКРШАЈА“ СА БОШЊАЧКИМ

* Председништво никада није донело ниједан акт ни закључак који би дао право амбасадорима у УН и другим мултилатералним организацијама да се придруже политикама које су у том погледу ишле. С друге стране, председавајући је боравио у УН и на седници Савета безбедности иако то није било у складу с одлуком Председништва која је била обавезна чиме је прекршио Пословник о раду и низ закона који регулишу спољну политику у БиХ

* Вешто се користи прилика да се острашћеност коју видимо на међународној сцени искористи како би се побрали неки мали аплаузи, али суштински оно што видимо јесте урушавање саме конфигурације Председништва и механизма спољне политике, што је недопустиво, ја то осуђујем и тражим одговорност за тако нешто

* „Сада на лицемјеран начин покушавате да изађете из замке у коју сте сами упали. Ово је Председништво и тачно пише како можете да радите, а то што сте Ви члан СДА, тамо радите шта хоћете, али немате право да у име Председништва то радите. Ви сте БиХ довели у ситуацију преко које се неће прећи лако

______________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је на данашњој седници Председништва да је пракса унилатералног деловања, која је успостављена у Председништву, апсолутно недопустива и да се на тај начин крше све процедуре, те да има елементе кривичне одговорности и да ће као члан Председништва деловати у складу с предвиђеним процедурама.

       Стенограм са дијела данашње седнице Председништва на којем се Додик осврнуо на унилатерално деловање председавајућег Шефика Џаферовића преносимо у целости:

       Додик: Осврнућу се на рад Председништва и праксу да се спољнополитичка питања решавају мимо одлука Председништва и да се унилатералним деловањем покушавају решити многа питања која нису усаглашена.

       У овом записнику, зато и протестујем, не видим нигде одлуке које су омогућиле наступ председавајућем Председништва у Савету безбедности и понашање амбасадора који су самостално без одлука Председништва дали подршку одређеним актима и документима.

       Имајући у виду да је у овом времену најважније спољнополитичко питање однос према рату у Украјини и да Председништво није усвојило ниједан став, ниједан закључак који би омогућио да се БиХ придружи било којој тачки дневног реда. Политичка карикатура је чињеница да се позива на неку стратегију која одлучује о генералним стварима, да се појединачна тачка дневног реда у записнику нигдје не види, а БиХ покушава да пошаље поруку да је у томе учествовала.

       Желим да се констатује да Председништво никада није донело ниједан акт ни закључак који би дао право амбасадорима у УН и другим мултилатералним организацијама да се придруже политикама које су у том погледу ишле.

       С друге стране, председавајући је боравио у УН и на седници Савета безбедности иако то није било у складу с одлуком Председништва која је била обавезна чиме је прекршио Пословник о раду и низ закона који регулишу спољну политику у БиХ, прије свега чињеницу да Предсједништво мора да доноси одлуке у складу са законом и Пословником о раду.

       Пракса коју сте увели је погубна за БиХ и говори о краху институција у БиХ. Она неће одвести далеко укупне политике које можда на почетку вама делују да дају неке резултате, али у сваком случају ова врста понашања апсолутно је недопустива, представља кршење основних аката на којима се заснива и спољна политика БиХ и функционисање свих органа у систему спољне политике, а у том погледу и Пословник о раду Председништва.

       Да би се могли износити ставови, пракса која је била до сада значи да Председништво може одлучити да председавајући или један од чланова Председништва може отићи на неки састанак, али ако је то у име Председништва, онда се пре тог састанка морају договорити ставови који су заједнички и који се могу само на тај начин презентовати.

       Видљиво је да у овом понашању видимо само афирмацију једних политичких ставова који нису усаглашени у Председништву и нису могли да буду ставови БиХ.

       Вешто се користи прилика да се острашћеност коју видимо на међународној сцени искористи како би се побрали неки мали аплаузи, али суштински оно што видимо јесте урушавање саме конфигурације Председништва и механизма спољне политике, што је недопустиво, ја то осуђујем и тражим одговорност за тако нешто.

       У сваком случају мислим да ту праксу треба што пре прекинути.

       Био сам на свим седницама и нигде немамо ниједну одлуку о томе, а записник је мањкав у том делу и он само може да буде доказ да је све што говорим тачно.

       Ја сам боравио у Бриселу на састанку и вечери коју је организовао комесар за спољна питања и безбедност и желим да вас обавестим да сам био на билатералном састанку са Борелом и његовим тимом. Они су сви усмерени ка једној теми, а то је Русија и рат у Украјини, шести и седми пакет санкција. То је била тема, као и тражење да се Балкан солидарише с тим и да буквално прати политику ЕУ на том плану.

       Ја сам предочио оно што мислим да је истина, а то је да Председништво о томе нема став, да смо задржали неутралан став и све акције које су у том погледу предузете су апсолутно ништавне и не могу да буду предмет имплементације све док Председништво не донесе ту одлуку.

       Џаферовић: Тачно је да сам боравио у Савјету безбједности након што сам обавијештен да предсједавајући Савјета министара жели да присуствује сједници. БиХ представља амбасадор у Савјету безбједности и предсједавајући Предсједништва. Прочитајте Члан 6 Пословника о раду у којем се каже чији је основни задатак да представља Предсједништво и БиХ и ако нађете било шта супротно уставу, закону и политикама које смо утврдили, онда ми то кажите.

       Додик: Ви сте промашили у свему, господине Џаферовићу. Ако хоћете да се бавимо нормално овим послом, очекујем да сте педантни и онда сте морали да прочитате Члан 6 став Г који каже да председавајући заступа усаглашене ставове Председништва, а шта сте Ви заступали!? Хоћете да прочитате тај члан? Ово ми делује као неки немушти излаз из свега овога. Ви мењате уставну праксу уопште и праксу рада Председништва. То није фер.

       То што Ви имате жељу за неким успехом, то је нека друга прича, овде пише да је једини који представља БиХ Председништво, а не председавајући и да председавајући може, као и сваки члан Председништва на таквим састанцима на којима сте Ви били, да представља усаглашене ставове о значајним питањима пред јавношћу, институцијама, иностранству гдје три члана не могу заједно да присуствују.

       Значи: све сте прекршили и хоћете нама сада да подвалите да сте Ви Марија Дјева. Е, нисте. Узмите и погледајте Устав и Пословник о раду - шта пише. Ви сте прекршили Пословник и деловали сте унилатерално и нисте заступали ставове Председништва. Немојте да подваљујете нама и јавности ту врсту приче. Прочитајте Пословник о раду и Устав добро, Ви сте правник, ја нисам.

       Морате се придржавати онога што пише у Пословнику о раду где је јасно наведено да представљате Председништво и заступате заједничке ставове!

       Ви сте срушили Председништво, Ви га рушите. Обесмислили сте га. Прекршили сте све што сте могли прекршити.

       Ви нисте ништа више изнад нас двојице. Ја нигде нисам поступио овако као Ви, Ви ћете срушити све што можете срушити у БиХ својим понашањем. Ја се никада не понашам тако.

       Ви имате одређену политику своје партије коју овде спроводите, а то импутирате другима.

       Господине Џаферовићу, најбоље је да поднесете оставку. Све сте прекршили што се могло прекршити. Време је да покажете да сте одговорни ако хоћете БиХ како треба.

       Али, пошто Ви хоћете земљу само по својим узансама - то је неко друго питање. Ја разумем шта Ви радите, али то Вам неће проћи зато што овде пише да Ви нисте у праву и да нисте поступили како треба.

       То што сте Ви мислили да ће Тегелтија урадити нешто или неће, само је Ваш изговор и на крају да је он отишао а да Ви нисте - заступао би БиХ више него што сте Ви заступали. Ви сте је срушили на овај начин.

       Зашто се нисте реферисали тамо на многе елементе кршења Дејтонског споразума? У програму Ваше странке ни нема Дејтонског споразума већ рушење дејтонске структуре и Ви као предан члан те странке то и радите.

       Што се нисте реферисали на многе изјаве које су дошле од ваших партијских сарадника и партијског шефа да "неће мањина управљати већином", или "сама је срећа да су џамије пуне, а млади који долазе тамо су гранат за БиХ"?

       Је ли то БиХ коју Ви хоћете?! Ви мислите да ми то не видимо на начин на који ја говорим.

       Прекршили сте пословник и поднесите оставку - то је једино што можете да урадите.

       Сада на лицемеран начин покушавате да изађете из замке у коју сте сами упали. Ово је Председништво и тачно пише како можете да радите, а то што сте Ви члан СДА, тамо радите шта хоћете, али немате право да у име Председништва то радите. Ви сте БиХ довели у ситуацију преко које се неће прећи лако."

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари