Додик: Наш пројекат је да ојачамо Републику Српску толико да буде независна држава

СРБИ СУ ВЕЛИКИ НАРОД КОЈИ ИМА ПРАВО НА СВОЈ ДАН НАЦИОНАЛНОГ ЈЕДИНСТВА

* Милорад ДОДИК: „Срби имају право на Републику Српску као независну државу, али то нема везе са великом Србијом у смислу како то противници српског окупљања желе да прикажу. Ми имамо то легитимно право, као што имају Хрвати, Црногорци и било ко други

* „Беспотребна је фарса у вези са Кристијаном Шмитом, као неким високим представником у БиХ који није добио подршку Савета безбедности УН. То је оно што бих рекао Ангели Меркел. У том погледу направила је штету и самом Шмиту и нама овде. То није било потребно“      

* „Српски свијет - то су вредности везане за нашу вјеру, идентитет, писмо, језик, крсну славу. То су вредности у свим српским заједницама где год се оне налазиле и те вредности могу да се сажму у синтагму српски свет. Они који то приказују као територијалну причу о експанзији апсолутно су усмерени ка томе да лажу и подваљују

____________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да нико не би требао да има било шта против Дана српског јединства који заједно обележавају Република Српска и Србија, јер као сви велики народи српски народ заслужује да обележава своје празнике.

       „Драго ми је да ће парламенти Српске и Србије донети исти закон о заштити ћирилице који иде за тим да наше традиционално писмо реафирмише и додатно ојача", рекао је Додик новинарима у Јасеновцу.

       Коментаришући помињање српског света, Додик је истакао да је то прича о вредностима које српски народ има.

       "То су вредности везане за нашу веру, идентитет, писмо, језик, крсну славу. То су вредности у свим српским заједницама гдје год се оне налазиле и те вредности могу да се сажму у синтагму српски свет. Они који то приказују као територијалну причу о експанзији апсолутно су усмерени ка томе да лажу и подваљују", навео је Додик.

       Он је истакао да су приче о `великој Србији`, флоскуле којима се страше други, те напоменуо да не постоји ниједан пројекат који заговара такву причу.

       "Наш пројекат је да ојачамо Републику Српску до мере да буде независна држава на овим просторима и мислимо да на то имамо легитимно право, као што то имају Хрвати, Црногорци и било ко други", навео је Додик.

       Он је поновио да Срби имају право на Републику Српску као независну државу, али да то нема везе са великом Србијом у смислу како то противници српског окупљања желе да прикажу.

       Додик је истакао да треба обиљежити сва места страдања, те да се сећање негује и обележава.

       "Република Српска и Србија су се договориле да у Доњој Градини направе меморијални центар. Циљ нам је да савременим исказом прикажемо прошлост која је била трауматична за наш народ, поготово Србе овога крај", рекао је Додик.

Непотребна фарса у вези са Шмитом

       Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је била беспотребна фарса у вези са Кристијаном Шмитом, као неким високим представником у БиХ који није добио подршку Савета безбедности УН.

       "То је оно што бих рекао немачком канцелару Ангели Меркел. У том погледу направила је штету и самом Шмиту и нама овдје. То није било потребно", рекао је Додик новинарима.

       Коментаришући сусрет Меркелове и предсједника Србије Александра Вучића, Додик је рекао да ће тема разговора вероватно бити односи две земље.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари