Додик: Неће бити одлучивања на нивоу БиХ – неће нас муслимани из Сарајева прогонити

ПОЗВАЋЕМО СВЕ СРБЕ СУДИЈЕ И ТУЖИОЦЕ НА НИВОУ БиХ – ДА СЕ ВРАТЕ У СРПСКУ, ДА СЕ ЗАЈЕДНО БРАНИМО“

* Поновио је да ће покушати да нађе консензус са свима у Народној скупштини, али и указао да постоји црвена линија коју СНСД-а и он лично неће да пређу: „Ово је за мене неприхватљиво и ово тражи жесток одговор. Ако су остали спремни да буду са нама - ја сам спреман да прихватим све њихове иницијативе, па до тога да прогласимо самосталност већ идуће седмице

* Предложио забрану деловања на територији Српске Суда и Тужилаштва БиХ, Агенције за истраге и заштиту и свих заједничких институција насталих мимо Дејтонског споразума. И нагласио: „Ми смо за изворни Дејтонски споразум и ово је наша последња понуда, друге нема! Неће бити сукоба – ово је политичка борба!“

* „Прерачунали су се, мислећи да се њих неко овде боји. Бојим се само Бога и бојим се да не разочарам овај народ... Позивам целу Републику Српску да се окупи и брани. Спреман сам да подредим сав свој комодитет у борби за интерес српског народа и то ћу чинити, без бојазни и жестоко онако како ја знам

* „Ако прихватимо да се на овај начин ућуткавају Република Српска и српски народ, па и Србија, онда прихватамо да немамо будућност, да немамо право на реч и став, да смо аморфна безначајна целина која овде само слуша шта јој ко од странаца говори… Ипак, историјски гледано, ово могло да буде корисно за Србе ако буду одлучни да направе своју државу овде

_______________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик позвао је данас све српске представнике који раде на одговорним пословима у Републици Српској и БиХ да се окупе и заједнички делују против одлуке високог представника у БиХ о забрани негирања геноцида.

       - Позваћемо све судије и тужиоце да напусте институције на нивоу БиХ. Они који су часни људи и још часнији правници, сигурно ће након седнице Народне скупштине, послушати и вратити се у Републику Српску да је заједно бранимо - рекао је Додик новинарима.

       Додик је нагласио да би било добро да су у Народној скупштини, чију седницу је најавио за наредну седмицу, постигне консензус око овог питања.

       - Али, ако други не буду хтели, сигурно ће већина окупљена око СНСД-а и сам СНСД ући у то да неће одлучивати на нивоу БиХ, ни у Председништву, ни у Савјету министара, ни у Представничком, ни у Дому народа - истакао је Додик.

        Факти доносе целину његовог наступа:

       "Валентин Инцко је ово урадио јер је србомрзац - син официра Гестапоа и наравно да нисте могли очекивати ништа друго према Србима.

       У сваком случају, као што смо рекли и раније, он нема право на то. Ово је правно неутемељена одлука. Он (високи представник) према бонским овлаштењима никада није имао право да намеће законе, па ни овај закон. Република Српска ово одбацује!

       Геноцид се није десио у Сребреници. То каже Међународна комисија која је управо објавила свој извештај. То кажу многи релевантни фактори у свету, многи који су стручни за то.

       А и чињеница да се на овај начин мисли поткрасти управо ова прича у геноцид говори о томе да је тај геноцид сумњив и и да се покушава на насилан начин наметнути као обавеза српском народу.

       Срби ово никада не смеју да прихвате! Ни по цену било каквих егзекуција.

       Мислим да је ово закуцани ексер у мртвачки сандук БиХ и да БиХ након овога не може да функционише.

       Сатрам да РС треба дати свој институционални одговор. Сазваћемо седницу Народне Скупштине у току идуће седмице и донећемо одлуке које треба да донесемо.

       Намећу нам се закони – Србима – који не стоје и немају правну основу и утемељење у Анексу 10 Дејтонског споразуме и никада нису ни имали. Креирају се уставна и друга решења кроз Уставни суд, немће нам се високи представник који нема подршку СБ УН.

       Мислим да Република Српска нема другог и да је присиљена да крене у процес који треба да води у процес дисолуције и да је то начин на који ћемо се односити према овим питањима.

       У БиХ нема дијалога. У БиХ се све покушава силом међународног фактора наметнути да би се дошло до позиције свршеног чина, у којој би Срби требало да изгубе своју аутономију, да изгуде своју државу и свој идентитет и да - као потлачени и понижени, и они који су вечито криви – на овај начин, кроз ову одлуку да се покуњено крећу кроз историју.

       Наравно, као човек који предводи, и који сам добио подршку српског народа, ја као функционер Републике Српске то не смем дозволити и нећу.

       Још једном ћу рећи: геноцид се није десио, и то је трајна оцена свих нас.

       Ми не смемо поклекнути пред оваквим срамотним причањима и покушајима који долазе од високих представника.

       За ову одлуку он нема подршку ни чланица Савета за имплементацију мира, ни чланица СБ УН.

       СБ УН је синоћ говорио о томе да се ради о упражњеном месту високог предтавника и прихватио је његову оставку пре десетак дана.

       Како је могуће да неко ко је развлашћен и прихваћена му је оставка и није више на дужности може да донесе овако нешто?

       Али, можда то одговарају кулоарске приче из Срајева које сам управо чуо разговарајући са неким људима, Бошњацима, који кажу да смо ми наивни јер је Инцко примио неколико милиона евра за овако неке ствари и да ће се спаковати и отићи са тиме у Аустрију и живети са тиме веома угодно. То ја не знам је ли се десио или није, али ми делује као део сценарија који је могуће да је управо такав.

       Дакле, шта вреди говорити пред силом и игноранцијом која се овде показује.

       Али, ово је изазов и шанса за нас Србе. Шанса је да одлучно одбацимо овакво трвење међународног фактора, да одбацимо трвење које нам је наметнуто кроз ово што сам говорио - кроз наметање високог представника, кроз наметње закона, и да водимо рачуна о себи.

       Ово је кључни тренутак у коме ћемо као народ или опстати са Републиком Српском и својим идентитетом или ћемо кроз кратко време изгубити шансу да постојимо на овим просторима - што је очигледно намера германског света и неких других који су овде у функцији подршке муслиманима и Бошњацима у БиХ.

       Дакле, све оно што је пре 100 година радио Калај на овим просторима као изасланик Аустроугарске, наставило је да се дешава и 1914. и 1941., па кроз Геншерово настојање да разбије Југославију, па кроз деловање два-три висока представника из тог света, па и сад видимо на који начин. Управо народ који је починио геноцид у Другом светском рату, опсежних карактеристика, сад њихови представници – чак потомци официра Гестапоа, какав је и Инцко – нама овде сада намећу ту причу.

       Али, ми Срби нисмо ништа учинили да би дестабилизовали ситуацију у БиХ. Наше настојање ће ићи за тим да ћемо да се бранимо. И, ми ћемо се бранити. Ја им поручујем да нема страха код нас.

       Рећи ћу још једном да није почињен геноцид у Сребреници. То је наша трајна оцена – зовите ме за десет дана, то ћу исто рећи. Ако је већ потребно да се сто пута говори.

       У сваком случају – ово није нимало једноставна ситуација. Ово ће посејати много зла у БиХ. Било би боље да се без ове одлуке покушало доћи до одрживог договора о томе како ићи даље. Ова одлука не дозвољава да се иде даље. Ова одлука није за помирње.

       Ово је измишљено: он доноси одлуку и проглашава закон. То нигде нема у свету. Нигде не можете одлуком прогласити закон!

       Или има закона или нема закона.

       Дакле, све су наметнули. Наметнули су кривични закон, а сада намећу овакве ствари.

       Нека је срамота Инцка. Ако га Србин сретне било где, треба да у најмању руку окрене главу од такве сподобе која је овде учинила све да Србима згорча живот и да им остави тако тешко бреме, наслеђе и морање које треба да уруши нашу самосвест о томе.

       Ми признајемо да се у Сребреници десио злочин, тешки злочин, али је неприхватљиво да се према Србима то не квалификује као злочин када је готово идентичан број Срба, у континуитету од 1991. до 1995. страдао колико и Бошњака.

       Сада видимо да тамо има силних манипулација, да су тамо сахрањивали људе који тамо нису ни погинули или су погинули 1992.

       За Србе који су тамо страдали, нико никада није одговарао. Чак, шта више, иронично су нам одбацили било какву могућност да се суди Насеру Орићу за кога сви сматрају, па и значајан број муслимана, да је починио злочине над Србима.

       И шта сад? Треба да подвучемо реп, покуњимо се и да напросто прихватимо једну сподобу каква је Инцко ? Он није добродошао међу Србе и то мора да зна. 

       Срби никада не смеју заборавити његово деловање. Али, ја подвлачим да је то деловање из фашистичког времена, и његовог оца и његовог деловања. Дакле, његов отац је био официр Гестапоа, и они нама пошаљу сина официра Гестапоа да нама прича. Зна се шта је радио Гестапо. Срби никада то нису радили.

       У сваком случају, одбацијем ову одлуку као члан Председништва БиХ!

       Ићи ћемо на Народну скупштину. Позивам опозицију и све политичке снаге у РС да се ујединимо око овога. Ово није ствар ни једне политичке партије и једне политичке личности.  Ово је ствар народа и његове будућности, далеко више него скоро све одлуке које су до сада донешене.

       Мислим да требамо одбацити ово, забранити деловање Суда и Тужилаштва БиХ на простору РС, одбацити њихову надлежност. Бранити РС путем нашег система безбедности од покушаја да било ко овде делује. Одбацити деловање СИПА-е на простору РС. Одбацити било какву могућност да се било ко процесуира на органима БиХ, а правосуђе РС издвојити из система који до сада постоји.

       То су мере које ћу ја предложити.

       Да ли ће парламент то прихватитити – видећемо.

       И мислим да РС треба, након свега што јој се најављује и покушава да јој се наметне, одлучно да искаже свој пут ка самосталности.

       Одговарајући на питања новинара рекао је:

       Ми српски представници у заједничким институцијама већ неколико седмица делујемо тако што смо тамо а не одлучујемо. Нисмо одлучивали о многим стварима, тек неким техничким, али сада ћемо сачекати договор на нивоу Скупштине РС.

       Било би добро да направимо консензус. Али, ако неко не хтедне, већина ће ући у то да неће одлучивати ни на једном месту на нивоу БиХ - ни у Председништву ни у Савету министара, ни у Представничком дому ни у Дому народа. Јер, ово се овако не може прихватити. Ово је крајње што је урађено.

       Вероватно, историјски гледано, ово би могло да буде корисно за Србе ако будемо одлучни да направимо нашу државу овде јер не можемо да прихавтимо да нама долазе муслимани из Сарајева и да нас овде прогоне ако нешто проговоримо. То никада није било. У Америци немате закон о забрани негирања геноцида. Немате га у већини европских земаља. Што нама то подваљујете?

       Где је та њихова велика прича о слободи говора? Зашто неко не сме да мисли да нешто није без обзира што је, по њима, суд нешто рекао? А како то сад: суд релевантан, а нису релевантни највећи стручњаци на свету за то? Они нису релевантни?

       Предлажем сазивање Народне скупштине и одлуке које сам рекао: да се забрани деловање Суда БиХ на простору РС, Тужилаштва, СИПА и свих заједничких институција мимо Дејтонског споразума. Само оне које су у оквиру Дејтонског споразума јасно прецизиране да постоје, оне ће моћи да делују.

       Ми смо за изворни Дејтонски споразум и ово је наша задња понуда, друге нема.

       Уз цену која се мора платити ми морамо да идемо на то. Ми не смемо прихватати наметнуте истине.

       Ово је лажна наметнута прича о геноциду. Германском свету је потребно да још неко у Европи буде окарактерисан као геноцидан, да не буду они сами. Зато нам гурају и овако недовршеног високог предтавника као што је Шмит.

       БиХ никада није имала смисла. Ово није моја резигнација. Ја ценим да веома рационално говорим на ту тему.

       Позивам све који раде на одговорним пословима да се окупимо и да заједнички делујемо.

       Институционално ћемо се бранити. Република Српска има довољно да се брани.

       Позваћемо све судије и тужиоце да напусте заједничке институције на нивоу БиХ. Ако они мисле да ово може да прође – нека остану.

       Они који су часни Срби и који су часни људи пре свега и часни правници, сигурно ће након седнице Скупштине - ако буде такав закључак - послушати и вратити се овде у РС, да је заједно бранимо. А они који су спремни на конвертитство било које врсте – биће и таквих. Морамо да рачунамо и на то.

       Овде је кључна воља народа. Ако прихватимо да се на овакав начин ућуткавају РС, и српски народ у целини, па и Србија, онда прихватамо да немамо историју, будућност и право на реч и став, да смо безначајна аморфна целина која овде само слуша шта јој ко од странаца говори.

       Ово се напросто не може прихватити.

       Има низ метода. Мислим да су се прекалкулисали и да мисле да се овде неко од њих нешто боји.

       Ја се само бојим Бога и да не разочарам овај народ. Једина моја бојазан је то. Све остало је мени само изазовно. Хвала им што су нас пробудили, ипак смо мислили да нису толики кретени Инцко и остали.

       Ја ћу отићи на Скупштину да браним своју идеју. И мислим да сада треба да дамо одлучан и коначан одговор на ово све. Трпели смо 25 година. РС је кориговала многе своје ставове. РС је претрпела и оно што нико други не би – у рушењу њеног субјективитета.

       Бошњаци су само појачавали своје захтеве у БиХ и према Хрватима и према Србима.

       Са овом одлуком може славодобитно да живи само бошњачки народ. А мислим да ово ни њима не треба, да је ово њима затворило могућност било каквог договора са нама. Дакле, ово одговара само повређеној сујети или узвраћеној услузи – постоје кулоарске приче да је Инцко добио два милиона евра, не знам да ли је тачно, али сам добио такву информацију.

       Народна скупштина је рационална, покушаћемо да нађемо консензус са свима, али има црвена линија коју СНСД и ја лично нећу да пређем. Ово је за мене неприхватљиво и тражи жесток одговор.

       Ако су спремни да буду са нама, ја сам спреман да прихватим све њихове иницијативе, па до тога да прогласимо самосталност већ идуће седмице.

       Па шта буде - буде!

       Кажем, господине Инцко, није се десио геноцид. Имате ли своје судије и тужиоце? Пошаљите. Па да видимо.

       У неком ранијем периоду, ја сам искрен, и размишљао сам о томе да, можда, ето, због неке нормализације ... после су стизале многе ствари које говоре да то није тако. И то није тако. О томе најбоље говори овај извештај.

       Они су натерали претходу владу да донесе извештај који су они написали и који није био тачан. То су користили као основ за пресуђивање. Те се ствари не могу више.

       Ако ми Срби пустимо да иде овако даље онда немамо овде шта да чекамо.

       Моја порука свим Србима је да немамо шта да чекамо.

       Најављено је да ће 3.августа (Шмит) доћи у Председништво и отићи ћу да му кажем да није изабран, да нема легитимитет и да се његове одлуке не односе на нас.

       Позивам читаву РС да се окупи и брани. Можда некоме делује да ће он да предузме неке мере против Милорада Додика. Али то није крај. Шта ће они који после дођу – или да буду поданици или да се суоче са тим. Према томе, ово је време када мора да се брани и ово је нешто што не може бити заобиђено.

       Шмит говори да има подршку Ангеле Меркел. И то је лепо. Сви воле да имају подршку Ангеле Меркел. Али, он не одлучује о Ангели Меркел и Немачкој, него долази овде да одлучује о нама, а за то би морао да има нашу сагласност по Анексу 10, коју нема.

       Како ће то ићи, то зависи од наше истрајности. Ја сам спреман да подредим сав свој комодитет борби за интересе српског народа и ја ћу то и чинити. Без ограничења, без бојазни, веома жестоко и веома мушки, онако како ја знам.

       Не треба да буде сукоб – ево, ми прогласимо независност, и шта ће они радити? Који сукоб? Муслимани не могу да поведу ни једну оперативну акцију против нас. Не могу војску дигнути јер ја нећу дозволити. Не могу полицију јер она по Дејтону не сме да прелази ентитетске линије, а и ако пређе, имамо се ми с чим дочекати што се тиче полиције. Према томе – шта?

       Неће бити сукоба. Људи нек живе. Тражимо само политичку подршку за одлуке које ћемо донети.

       Зашто је баш сада Инцко ово урадио? Он је син фашистичког официра. Како сам ја васпитан на Козари, тако је он на фашизму и мржњи према Србима. Зато је све време деловао против Срба.

       Он је бацио рукавицу и ја бацам рукавицу. Он је то урадио јер мрзи Србе и јер је у германском свету речено да Срби морају бити осуђени за геноцид. Сећате се британске иницијативе на СБ УН да се Срби прогласе геноцидним народом у прошлом веку, а не прогласе се Немци, па нам сада то враћају на овај начин.

       Ако ми на то пристанемо, онда то и јесмо. Али, овде је ствар у томе што ми на то не пристајемо.

       Није било геноцида у Сребреници".

      

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари