Додик: Српска неће признати Шмита без одлуке Савета безбедности УН

„И НОВИ АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР – МАЈКЛ МАРФИ – МОРА ДА ЗНА ДА СЕ СЛОВО ДЕЈТОНА МОРА ПОШТОВАТИ“

* „Ми Марфија знамо од раније, из неких ранијих времена, али ово није ни 2005. година, ни 2008. већ 2021. у којој се апсолутно мора поштовати слово Дејтона и то је наша политика... Покушаћемо да са њим имамо односе пуне разумевања ако је то могуће, али одавно већ нисмо спремни да због полтронства или нечега другог - зато што је неко раније био овде или у Приштини - прихватимо неке ствари

* „Ми са Шмитом институционално одбијамо било какву сарадњу, а ако они мисле да треба да се баве тиме - нека се баве

* Председнику Израела, Исаку Херцогу, у телефонском разговору рекао: Република Српска је увек била пријатељ Израела, уложићу напоре да тако буде и у наредном периоду. Немојте оклевати и кад год постоји неко питање на међународном мултилатералном плану, спреман сам да пратим ваше политике

* Поводом хапшења троје припадника МУП РС: „Нису у питању само ти који су у контактима са разним криминалним групама, јер се са њима некако изађе на крај, већ има много оних који су спремни да раде за стране службе, а припадају нашим безбедносним структурама. Они ће  бити склоњени са важних места

___________________________________________________

       СРПСКИ члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је именовање новог америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија ствар САД, али да он треба да зна да се апсолутно мора поштовати слово Дејтона.

       “Амбасадор је задужен да проводи америчке интересе, ми имамо неке наше интересе али је битно да зна да се ситуација овде значајно променила у односу на раније. Ми га знамо од раније, из неких ранијих времена, али ово није ни 2005. година, ни 2008. већ 2021. у којој се апсолутно мора поштовати слово Дејтона и то је наша политика”, истакао је Додик, додавши да је пре два месеца као председавајући Председништва БиХ обавештен о именовању новог амбасадора, али да је уљудно да то саопшти америчка страна.

       Додик је изјавио новинарима да Република Српска не прихвата именовање високог представника без одлуке Савета безбедности УН.

       “Уколико буду настојали да то учине мораће се суочити са нашом вољом да то не прихватамо, не разговарамо, институционално одбијамо било какву сарадњу, а ако они мисле да треба да се баве тиме - нека се баве. У сваком случају ми ћемо /са америчким амбасадором/ покушати да имамо односе пуне разумевања ако је то могуће, али одавно већ нисмо спремни да због било каквог полтронства или нечега другог - зато што је неко раније био овдје или у Приштини - морамо да прихватимо неке ствари”, истакао је Додик.

       Он је рекао да њему та чињеница говори о једној сасвим другој димензији, а то значи да је америчка Амбасада и у БиХ и у Приштини генералисала своје активности које нису биле баш у интересу српског народа у целини.

       Амерички председник Џо Бајден изабрао је Мајкла Марфија за америчког амбасадора у БиХ који је био заменик шефа мисије у америчкој Амбасади у Приштини, а пре тога три године је радио као политички саветник у Амбасади у Сарајеву.

Посета Израелу већ до

краја ове године?

       Председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Република Српска увијек била пријатељ Израела, те да ће уложити напоре да тако буде и у наредном периоду.

       Додик је изјавио новинарима да је данас у телефонском разговору са председником Израела Исаком Херцогом разговарао о добрим односима две земље и стварима које су му познате.

       “А то је да смо ми увек били на страни Израела, када су имали нападе од Хамаса и других терористичких организација и да смо у нашим институцијама осликали заставу Израела у знак подршке”, истакао је Додик.

       Он је изразио задовољство што је имао прилику да му Херцог упути позив за посету Израелу, те да очекује да то буде до краја године.

       “Изрaел и Република Српска, односно БиХ, имају добре односе већ дуги низ година, а резултат тих односа је скоро потписан Споразум о формирању сајбер академије, која треба да профилише кадар који ће се борити против сајбер криминала”, рекао је Додик.

       Он је оценио да ће данашњи разговор поспешити добру сарадњу и допринети јачању њиховог разумевања.

       Током телефонског разговора Додик је Херцогу честитао на избору за новог председника Израела, те упутио подршку у даљем раду.

       “Јеврејска историја је изузетна и ми Срби то поштујемо, те у БиХ улажемо напоре да се и у БиХ осигурају интереси и поштовање према Израелу и то смо показали неколико пута”, нагласио је Додик.

       Он је додао да зна да је данас један од најтужнијих дана за израелски народ, када су срушени јеврејски храмови, те да је то само још једна од ствари у низу због којих је убеђен у трајност Израела и снагу израелске нације.

       Додик је истакао да ће наставити да гаји пријатељство са Израелом и упознао га са ситуацијом у БиХ која је, како је истакао, доста сложена, али да у сваком случају влада мир и стабилност, иако, наравно, постоје проблема у вези са пандемијом вируса корона са којом се суочава цијели свет.

Исак Херцог

       “Такође, евидентан је и нови талас миграција са Блиског истока и из арапских земаља што представља притисак на БиХ”, рекао је Додик у разговору са председником Израела.

       Он је Херцогу поручио да може увек да рачуна на његову подршку по било ком питању, те да је поносан што је пре десетак година био у прилици да креира могућност да БиХ не гласа за питање Палестине у УН.

       “Како се испоставило, то би био кључни глас за то. Немојте оклевати и кад год постоји неко питање на међународном мултилатералном плану, спреман сам да пратим ваше политике”, истакао је Додик.

МУП чисти своје редове у

служби народу и Српској

       Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске наставља да чисти своје редове, са жељом да буде у служби овог народа и Републике.

       Коментаришући хапшење у Бањалуци три припадника МУП Српске заједно са осумњиченим лицем из црногорске криминалне групе, Додик је данас изјавио новинарима да је реч о једном ексцесу, који само говори о томе да Република Српска не жели пропустити ниједну прилику да се са таквима обрачуна.

       Додик је додао да је упознат о тим активностима и да је његов захтјев био да нема никаквог изузећа.

       “Неприхватљиво је да било који припадник МУП-а буде ангажован на такав начин. Они морају да одговарају жестоко и да буду удаљени од било какве могућности да се врате више у службу”, истакао је Додик.

       Додик је рекао да нису у питању само ови који су у контактима са разним криминалним групама, јер се са њима некако изађе на крај, већ да има много оних који су спремни да раде за стране службе, а припадају нашим безбедносним структурама, те да ће они бити склоњени са важних места.

       “Најбоље се то види када склоните некога са неког шефовског места, а онда дође амбасада и реагује за њега, онда знате одмах ко је и шта је”, додао је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари