Додик: Упозорио сам Бореља да ће БиХ тешко опстати ако се њен устав буде даље кршио

„ВРАЋАЊЕ НАДЛЕЖНОСТИ НЕ МОЖЕ БРЗО – НЕШТО ЋЕ МОРАТИ ДА ОДРАДЕ НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ“

* Милорад ДОДИК: За време вечере са Жозепом Борељом поставио сам питање: Је ли познато игде у свету да је свој територијални суверенитет и интегритет очувала земља која је срушила сопствени Устав?

* „Ми инсистирамо на Уставу. И још један апсурд: ми који инсистирамо на Уставу БиХ проглашени смо да рушимо територијални интегритет и суверенитет, а не рушимо – ми хоћемо Устав. Устав је рекао какав је територијални састав БиХ и какав је суверенитет

* „Веома је тешко данас бити уставобранилац у БиХ јер они који желе другу БиХ, обећану муслиманима, су данас јаки и повређени и сада, због овог сукоба у Украјини, сматрају да је дошло време да се све то реши на начин како они хоће

* „Шефик Џаферовић је у СБ УН био без мандата Председништва БиХ, а то значи да је хијерархијски ниже од (Зорана Тегелтије) предсседавајућег Савета министара којем нису дали да наступи“

______________________________________________________

         СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је на разговорима у Бриселу, без оклевања представио интересе Републике Српске која инсистира само на Уставу, али и истакао да ће се тешко одржати територијални интегритет и суверенитет БиХ уколико се настави са рушењем Устава.

       Он је рекао да је очигледно да је у администрацији Брисела Република Српска конотирана као фактор неког проблема, те истакао да је током јучерашње радне вечере лидера региона са шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом нагласио да то није тачно.

       - Било ми је драго што сам имао прилику да поставим питање - да ли је могуће да се очува нечији територијални интегритет, што за мене није спорно, али како је то могуће успети ако рушите Устав те земље? Је ли познато игде у свету да постоји земља која је очувала територијални суверенитет и интегритет, а да је срушила Устав - рекао је Додик новинарима у Бањалуци одговарајући на новинарска питања.

       Он је рекао да таква земља сада постоји и да је то БиХ, те оценио да ће се то веома тешко одржати.

       - Нама је јасно да неке западне земље предвођене Америком траже да се овдје спроводе њихове политике, а не нормативно правни акти какав је Устав БиХ. Ми инсистирамо на Уставу. И још један апсурд у БиХ: ми који инсистирамо на Уставу смо проглашени да рушимо територијални интегритет и суверенитет, а не рушимо – ми хоћемо Устав. Устав је рекао какав је територијални састав БиХ и какав је суверенитет - навео је Додик.

       Он је истакао да је враћање снаге Уставу БиХ тешка борба која се мора водити.

       - По том принципу, ми смо уставобраниоци, а не уставорушитељи. Уставорушитељи су неки други на овим просторима. Веома је тешко данас бити уставобранилац у БиХ јер они који желе другу БиХ, обећану муслиманима, су данас јаки и повређени и сада, због овог сукоба у Украјини, сматрају да је дошло вријеме да се све то реши на начин како они хоће - рекао је Додик.

       Он је рекао да су то све тешки изазови, али да је руководство Републике Српске опредељено за Републику Српску у позицији како је предвиђено Уставом БиХ.

       - Можемо то да подржимо. Свака друга БиХ за нас је неприхватљива. Трпимо је али ћемо је променити - рекао је Додик.

       Одговарајући на новинарска питања, Додик је рекао да враћање надлежности Републици Српској није процес који се може десити у једном дану или години.

       - Неке ствари од тога мораће да ураде и генерације које ће доћи иза нас - рекао је Додик.

       Српски члан Председништва БиХ је рекао да званичници у Бриселу и даље сматрају да је Кристијан Шмит високи представник у БиХ.

       - То је потпуна неистина, то је потпуна лаж и само од нас зависи кад ће то једног дана као апсурдним у понашању прихватити и бриселска администрација. Сваки догађај, без обзира какав, па чак и негативан, у себи носи нешто добро. Добро у овом случају је да се види лицемерје и намере које иду за тим да Републику Српску учине, не само више потчињеном, него и глупом - рекао је Додик.

       Он је рекао да би прихватање Кристијана Шмита као високог представника, иако га није именовао Савет безбедности УН, представљало „нашу националну глупост“.

       Упитан како лидери региона, са којима се састао у Бриселу, виде ситуацију у БиХ, Додик је рекао да је БиХ за све ексцес.

       - То говори о томе да је у БиХ, без обзира на напоре који су улагали странци, једина кохезивна снага још увек у тих пар административа који су у оквиру Стејт департмента, бриселске администрације и онога што ровари Велика Британија овде - рекао је Додик.

       Он је упитао како је могуће да бриселска администрација објасни владавину права на којој је заснована ЕУ у условима када Кристијан Шмит није именован у Савету безбедности УН.

Седница СБ УН била - антисрпска

         Српски члан Предсједништва БиХ је изјавио и да је сједница Савјета безбједности (СБ) УН била антисрпска, „о чему говори чињеница да нису дозволили да се обрати неко ко је хијерархијски био више рангиран од члана Председништва БиХ Шефика Џаферовића“.

       Додик је истакао да се погрешно тумачи да је Џаферовић више рангиран од председавајућег Савета министра БиХ.

       - Он то јесте ако то чини у име Председништва БиХ и ако постоји одлука Председништва да се то деси. С обзиром на то да Председништво није одлучило о томе, сам члан Председништва није изнад председаваућег Савета министара - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

       Додик је нагласио да је у Савету безбедности на сцени била сесија антисрпског става, на којој је поновљено оно што се види претходних деценија, а то је да постоји само један кривац и да је он само на српској страни.

       Он је истакао да је Џаферовић злоупотребио говорницу, али да су то учинили и они који су му допустили да се обрати, а нису учинили ништа да се очува било каква координација у оквиру институција БиХ.

       У сваком случају, нагласио је Додик, сила и ароганција која се види у Савету безбедности показује да су „неки на страни муслимана“.

       - Ми морамо да признамо да су данас неке од важних западних земаља искључиво на страни муслиманске концепције о стварању унитарне земље. СДА једини у свом програму има антидејтонака обиљежја, да се укину ентитети и да се гради грађанска држава - рекао је Додик.

       Према његовим речима, то није дејтонска структура и као таква не може да прође.

       - Та структура не може да прође без обзира на покушаје да легализују Кристијана Шмита. Без обзира на то што се он тамо појавио, он и даље није високи представник већ само бивши немачки дипломата - истакао је Додик.

       Коментаришући Шмитову изјаву да постоји опасност да Република Српска формира војску, Додик је рекао да и Шмит зна да је то легитимно.

       - То је сасвим легитиман посао. Уставом БиХ и Анексом 1 Дејтонског споразума предвиђена је формација која се зове Војска Републике Српске. Предвиђено је и речено да Оружане снаге једног ентитета не смеју да пређу на простор другог ентитета. То пише у Анексу који су потписале и гарантују САД, Велика Британија, Француска, Немачка, Русија и друге земље - подсетио је Додик.

       Без обзира на то, тврди Додик, ако Српска помене да иде у овај процес онда кажу да је то изазивање рата. „Каквог рата? То је борба за Устав“, закључио је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари