Додик Зарацину: Српска одбацује Шмитово деловање – наноси штету и угрожава суверенитет БиХ

РАЗГОВОРУ СА ИЗАСЛАНИКОМ НЕМАЧКЕ ЗА З. БАЛКАН ПРИСУСТВОВАЛИ И НЕНАД СТЕВАНДИЋ И ЖЕЉКО БУДИМИР

* Председник РС Мануелу ЗАРАЦИНУ предочио да Српска има алтернативу за финансирање четири инфраструктурна пројекта у Српској од којих је одустао Берлин. Додик оценио да је реч о политичким и економским притисцима на Републику Српску и упознао госта и са покушајем отимања имовине Републике Српске, нагласивши да је то питање решено Дејтонским споразумом и да имовина припада ентитетима а не БиХ

____________________________________________________

          ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Бањалуци са специјалним изаслаником Владе СР Немачке за Западни Балкан Мануелом Зарацином.

          Додик је током састанка на јасан начин поновио став да Српска одбацује сваку врсту деловања Кристијана Шмита као високог представника јер га Савет безбедности УН није потврдио како је то предвиђено Дејтонским споразумом и да Шмит, представљајући се лажно, прави штету и угрожава суверенитет БиХ.

          Када је реч о обустави финансирања четири инфраструктурна пројекта у Српској од стране Владе Немачке, Додик је рекао да је реч о политичким и економским притисцима на Републику Српску, али да Српска има алтернативу за финансирање истих.

          Додик је упознао специјалног изасланика Владе Немачке са покушајем отимања имовине Републици Српској, те поновио да је то питање решено Дејтонским споразумом и да имовина припада ентитетима.

          Такође, Додик је рекао специјалном изасланику Владе Немачке да Српска, упркос бројним притисцима и опструкцијама њеног напредовања, има позитивне макроекономске показатеље, да је стабилна, снажна и способна да одбрани сваки свој интерес и да њени органи и институције функционишу без проблема.

          Теме разговора биле су и Берлински процес, те БиХ интеграције у Европску унију, чијем путу Српска остаје привржена и жели да на њему буде видљива.

          Данашњем састанку  присуствовали су и председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир.

          https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=525634

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари