Додик: Неутралност, колико год да кошта - неће бити санкција Русији док сам у Председништву БиХ

„СПУТЊИКУ“ РЕКАО ДА JE ОДБИЈЕН ЊЕГОВ ПРЕДСЛОГ ДА СЕ ПРЕДСЕДНИШТВО БиХ ОПРЕДЕЛИ ПОВОДОМ УКРАЈИНЕ

* Милорад ДОДИК: Да је на нивоу фантазије прича опозиције о санкцијама које је БиХ наводно увела Русији - потврдио је руски амбасадор Игор Калабухов, али и председавајући Председништва БиХ Шефик Џаферовић, који је Србе оптужио за блокаду санкција Русији

* «БиХ није увела ниједну од санкција према Русији у складу са Уставом и унутрашњом процедуром. Декларативно дате сагласности бошњачких амбасадора, који у међународним организацијама наступају `соло`, нису обавезујуће за БиХ»

* „Хаотични захтев Запада о придруживању санкцијама говори о њиховом страху поводом нарастајућих руских граница. Зато улажу милијарде у наоружање које пласирају Украјини. У таквим глобалним поделама, Република Српска мора се држати по страни. Зато је најважније да ми очувамо стабилност и мир, а то значи - нема санкција Русији, али нам треба хомогенизација Срба у Републици Српској око програма који гарантује стабилност и мир и покушаја да се обезбеди враћање надлежности које Српској по Уставу припадају

_______________________________________________________

         РЕПУБЛИКА Српска је под свакодневним притисцима да уведе санкције Русији. Колико год буде коштала политика неутралности, нећемо пристати на игру Запада која хаотичним захтевом о придруживању санкцијама Русији покушава да сузбије све веће руске границе, рекао је српски члан Председништва Милорад Додик у интервјуу за Спутњик.

         Наглашава да БиХ није увела санкције Русији јер о том питању није било консензуса Председништва, те да консензуса неће бити док год је он у Председништву БиХ.

         Додик истиче да декларативно дате сагласности бошњачких амбасадора, који у међународним организацијама наступају `соло`, нису обавезујуће за БиХ.

         Да је на нивоу фантазије прича опозиције о санкцијама које је БиХ наводно увела Русији, потврдио је, каже Додик, руски амбасадор Игор Калабухов, али и председавајући Председништва БиХ Шефик Џаферовић, који је Србе оптужио за блокаду санкција Русији.

         - БиХ није увела ниједну од санкција према Русији у складу са Уставом и унутрашњом процедуром. Наравно да ту постоји проблем - кад се неки од муслиманских амбасадора појави на неком састанку Запада, Запад то славодобитно посматра и гледа као неку врсту победе. То што они стварају проблем унутар БиХ говори колико је њима стало до БиХ, а они су створили озбиљан проблем чињеницом да су допустили да се унилатерално разбије основа Дејтонског споразума, а то је консензус - наглашава Додик.

         Додик поручује да без консензуса нема ни одлуке. Према Уставу БиХ, једино надлежно тело за утврђивање спољне политике је Председништво БиХ, а усаглашених ставова није било.

Амбасадор РФ Игор Калабухов

         Додик истиче да је одбијен његов предлог да питање сукоба у Украјини буде увршетно у дневни ред седнице Председништва БиХ. Уместо да БиХ званично заузме неутралан став о питању руско-украјинског сукоба, два члана Председништва одбијају захтев, верујући у свемогућу моћ Запада, каже Додик. Тиме БиХ ризикује да постане колатерална штета, попут Украјине.

         - Тражим неутралан став, да се не мијешамо у те ствари, да не пратимо политике Запада, него да покушамо да будемо изван спекулација и избјегнемо било какву економску штету и политичку. Из низа разлога сматрам да БиХ неће увести санкције док ја сједим у Предсједништву БиХ - поручује Додик.

         Хаотични захтев Запада о придруживању санкцијама говори о њиховом страху поводом нарастајућих руских граница. Зато, каже Додик, улажу милијарде у наоружање које пласирају Украјини. У таквим глобалним поделама, Република Српска мора се држати по страни.

         - Зато је најважније да ми очувамо стабилност и мир, а то значи - нема санкција Русији, али нам треба хомогенизација Срба у Републици Српској око програма који гарантује стабилност и мир и покушаја да се обезбеди враћање надлежности које Српској по Уставу припадају - истиче Додик.

         Додик је рекао да не верује у БиХ и да једино што може у БиХ самостално да живи је Република Српска.

         Коментаришући најављену посету БиХ председника Европског савета Шарла Мишела, Додик је рекао да не очекује да ће бити помака у преговорима о изборној реформи.

         Региструјте се на нашем Telegram каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари