Берлин и Москва задовољни што ће Северни ток-2 бити брзо завршен

НЕМАЧКА КАНЦЕЛАРКА ОБАВЕСТИЛА ПУТИНА О СВОМ ПОСЛЕДЊЕМ РАЗГОВОРУ СА БАЈДЕНОМ

* Немачка преузела обавезу да врши притисак на Москву да транзит гаса преко украјине продужи до 2034. Кремљ објавио да о томе неће преговарати Путин са Зеленским већ – Гаспром са украјинским Нафтогазом

* Сергеј ЛАВРОВ: Повезивање енергетске сигурности Украјине са новим санкцијама против Русије - не може бити прихватљиво 

______________________________________________________ 

       АНГЕЛА Меркел и Владимир Путин у телефонском разговору изразили су задовољство изградњом гасовода Северни ток 2.

       Прес-служба Кремља је додатно саопштила:

       „Лидери две земље су задовољни приближавањем завршетка гасовода Северни ток 2. Председник Русије је потенцирао доследну посвећеност немачке стране реализацији тог пројекта који је искључиво комерцијалне природе и усмерен је на јачање енергетске безбедности Немачке и Европске уније“.

       Прецизирано је да је Немачка канцеларка обавестила руског лидера о резултатима свог разговора са америчким председником Џоом Бајденом у Вашингтону.

       У саопштењу Кремља је посебно наглашено:

       „Саговорници су се - као засебне теме - дотакли могућности продужења споразума између Гаспрома и Нафтогаса Украјине о транспорту гаса преко украјинске територије после 2024. године“.

       До овог телефонског разговора је дошло на иницијативу немачке стране.

       Портпаролка немачке владе Улрике Демер рекла је да ће Немачка, у оквиру споразума са Сједињеним Државама о пројекту Северни ток 2, тражити десетогодишње продужење споразума о транзиту руског гаса преко Украјине након 2024. године.

       Немачки медији су објавили да се Берлин обавезао и да ће и на нивоу ЕУ иницирати ефикасне мере ограчавања извозног потенцијала Русије у енергетском сектору ако Москва покуша да користи енергетске ресурсе као оружје против Кијева или започне  агресивна дејства против Украјине.

       И заменик државног секретара САД за политичка питања – Виктора Нуланд – изјавила је да је Немачка преузела обавезу да од Москве тражи десетогодишње продужење споразума о транзиту гаса преко Украјине.

       Руски министар спољних послова Сергеј Лавров прокоментарисао је повезивање енергетске сигурности Украјине са новим санкцијама против Русије, нагласивши да било каква претња санкцијама „не може бити прихватљива“.

       Додао је да је `жалосно` ако је Немачка пристала да је увуку у ма какво „кажњавање Русије“.

       Портпарол Кремља, Дмитриј Песков, изјавио је да Путин неће са председником Украјине, Владимиром Зеленским, преговарати о продужењу уговора о транзиту гаса.

       Нагласио је да су такви уговори комерцијални и да о транзиту преко Украјине са руске стране може преговарати само Гаспром.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари