Власт позива на инаугурацију Чавеса

УГО ЧАВЕС БИ ТРЕБАЛО ДА У ЧЕТВРТАК ПОЛОЖИ ЗАКЛЕТВУ ЗА ПРЕДСЕДНИКА ДРЖАВЕ ПО ТРЕЋИ ПУТ

         РЕЖИМ председника Венецуеле Уга Чавеса позвао је данас грађане на скуп у четвртак, када председник треба да положи заклетву за нови мандат.

         Министар за информисање Ернесто Виљегас изјавио је синоћ за националну телевизију да је здравствено стање председника, који се од 11. децембра налази на Куби где се лечи од рака, „стабилно“ и да узима терапију. Виљегас није навео друге детаље.

         Последњи владин извештај о Чавесу је био 3. јануара, у којем се наводило да има „дисајне проблеме“.

         Председник парламента Диосдао Кабељо позвао је раније на велики скуп подршке Чавесу у четвртак испред председничке палате.

         С друге стране, опозиција Венецуеле позвала је јуче своје присталице на демонстрације како би председник парламента привремено преузео функцију шефа државе 10. јануара ако Уго Чавес не буде могао да положи заклетву због болести.

         “Народ треба да се припреми да изађе на протесте и побуни се против кршења Устава“, рекао је приватној телевизији Глобовижен опозициони посланик Хулио Борхес.

         Уго Чавес (58) изабран је у октобру 2012. по трећи пут за шефа државе. Он је, међутим, у децембру отишао на Кубу где је оперисан по четврти пут пошто му је дијагностикован рак у пределу карлице.

         У последње време у јавности се доста спекулисало о Чавесовом здравственом стању, а претпоставке су се кретале од тога да је мртав, до тога да уопште и није болестан и да је све део велике манипулације.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари