Једна кинеска провинција забранила штапиће за једнократну употребу

Кинези одлучили да чувају своје шумско богатство

  • Неће више бити: употреби и баци. Власт провинције Шенси уредбом наложила да се сви коришћени шташићи за јело перу, стерилишу и поново користе

         КИНЕСКИ региони су спремни да одустану од једнократних хигијенских дрвених штапића које користе као прибор за исхрану. Ово је мера која би помогла очувању животне средине, пише лист «Чајна Дејли».

         Налогом власти провинције Шенси, од 1. децембра ове 2011. године, коришћење једнократних штапића је забрањено у свим јавним објектима исхране читавог региона. Сагласно налогу, које цитира овај лист, његови аутори сматрају да ће забраном коришћења једнократних штапића за исхрану моћи да очувају много кубика шуме.

         За кршење овог налога власницима ресторана и кафића прети у почетку приговор, а затим казна која ће максимално да износи 2 хиљаде јуана (320 долара).

         Свакодневно се у Кини потроше милиони једнократних дрвених штапћа: управо њих служе у јефтиним ресторанима за брзу исхрану, мензама, а у случају да је клијент много гадљив, једнократни дрвени прибор могу да се понуде и у ресторану вишег нивоа.

         Управо хигијена, како истиче Чајна Дејли, увођењем новог правила, може да постане посебно актуелна у ресторанима друштвене исхране. Власници малих ресторана који продају топле оброке за свега неколико јуана, сматрају да је неповољно набављати специјалне апарате за стерилизацију ручног прибора за исхрану.

         «Сто пари једнократних штапића кошта ме три јуана (педесет центи) и не морам да плаћам персонал за прање судова» - цитира ово издање власника једног од киоска за брзу храну у  граду Сиан. При томе ће санитарна обрада прибора за јело власника малог ресторана у електричном апарату додатно минимално коштати 200 јуана (32 долара) месечно.

         Провинција Шенси је тако постала прва која је званично објавила забрану употребе једнократног прибора за јело који је незамењив у свакодневном животу становника Кине. За сада није јасно да ли ће тај пример да следе и остали региони.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари