Кинески хакери атаковали и два америчка сателита?

АМЕРИКАНЦИ ОСУМЊИЧИЛИ КИНУ ЗА ВИШЕ ОД 71.000 „ИНЦИДЕНАТА“ ПРОТИВ САЈБЕР-БЕЗБЕДНОСТИ САД

  • Државна комисија САД тврди да су се хакери под контролом Пекинга „мешали у функционисање научно-истраживачких сателита Landsat-7 и Terra AM-1“
  • Високи кинески дипломата у Вашингтону, Ван Баодун, демантовао да његова земља учествује у сајбер-ратовима и рекао агенцији Блумберг: „Државна комисија САД се служи тврдњама без икаквог покрића јер жели да погорша имиџ Кине на међународној сцени. А ствари стоје сасвим обрнуто: Кина са мноштвом земаља сарађује ради сузбијања преступа у сајбер простору“
  • Блумберг је објавио – не везујући то за Пекинг – да су хакери досад четири пута успевали да на по неколико минута „упадну у системе управљања америчким сателитима“

        БЕЛА  кућа – како је објавила агенција Блумберг, тврдећи да то пише у извештају америчке државне комисије за односе САД и Кине у областима економије и безбедности – сумњичи Пекинг да су хакери под његовом контролом одговорни за више од 71.600 „инцидената повезаних са сајбер безбедношћу САД“. И  за најмање два озбиљна напада на US-сателите.

        Блумберг наводи да је реч о хакерима који раде по налогу кинеске владе и да су се неколико пута „мешали у функционисање научно-истраживачких сателита Landsat-7 и Terra AM-1“ . Наводно се све то догађало 2007. и 2008. али је међудржавни проблем више него актуелан. Можда и зато што – према ономе што је пласирала иста агенција – у Пентагону, НАСА и ЦИА ни до данас нису сигурни „да ли су кинески хакери успели нечега да се домогну“.

        Биће да знају да нечега јесу, али да их жуља – чега су се све домогли. И не знају како је то хакерима Пекинга пошло за руком и нису ли „избушили“ још неке сателите.

        За поменута два се у извештају, у који је Блумбергу вероватно омогућено да завири,  тврди да „не играју кључну улогу у обезбеђивању националне безбедности САД“.

        Да је забринутост у Вашингтону много већа и шра него што се признаје, сведочи и овај цитат из извештаја комисије: „Напади кинеских хакера показују колико је реална та претња инфраструри наших сателита преко којих иду информације од највеће важности за земљу. Не сме се губити из вида да би хакери – ако би им успело да се „убаце“ у систем управљања неким сателитом – имали прилику или да га униште, или да задобијене податке искористе за компромитовање САД“.

        Блумберг је објавио – не везујући то за Пекинг – да су хакери досад четири пута успевали да на по неколико минута „упадну у системе управљања“ америчким сателитима. Уз опаску да је било могуће после хакерског упада у компјутерски систем америчке станице за управљање сателитима која је стациониарана на територији Норвешке.

        Државна комисија, на чији извештај се позива Блумберг, признала је да би успешно понављање таквих упада могло нанети озбиљну штету не само „координацији војних дејстава“ америчких трупа у Ираку или Авганистану, него и безбедности самих САД.

        Американцима, иначе, ово није први пут да јасно сумњиче Кинезе за „хакерске нападе“, не само на војне и истраживачке сателите него и на приватне компаније. Тако се у извештају наводи да су управо кинески хакери онеспособили сервер кинеске филијале компаније Google, атаковали сервере лиферана Пентагона и компаније РСА.

        Американци тврде да Кинези покушавају да се домогну тајних војних и комерцијалних података. Пекинг, међутим, све то упорно одбацује и тврди да Кина ни у каквим „сајбер ратовима“ не учествује.

        Високи кинески дипломата у Вашингтону, Ван Баодун, рекао је агенцији Блумберг: „Државна комисија САД се служи тврдњама без икаквог покрића јер жели да погорша имиџ Кине на међународној сцени. А ствари стоје сасвим обрнуто: Кина са мноштвом земаља сарађује ради сузбијања преступа у сајбер простору“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари