Сијарто: Санкције ЕУ против Републике Српске? Санкције за Мађарску нису алат број један

„ПРИСТУП НЕКИХ ЗЕМАЉА ЕУ БЕЗМАЛО ЈЕ ПОНИЖАВАЈУЋИ ЗА ЗАПАДНИ БАЛКАН“

* Шеф мађарске дипломатије не крије да му се не свиђа правац у којем се развија спољна политика ЕУ, јер јој једини алат постају санкције: “Шта год се деси било где у свету, одговор из Брисела су санкције, санкције и санкције. Ако погледате у прошлост, ниједне нису допринеле постизању циља који се жели остварити санкцијама

* Коментаришући медијске извештаје да је Немачка на састанку политичког и безбедносног комитета ЕУ затражила увођење санкција против званичника у Републици Српској, те да се Мађарска успротивила тој иницијативи, Сијарто открива да није дошло до конкретног политичког предлога санкција, нити је понуђен нацрт: “Ми смо само јасно рекли да не мислимо да су санкције алат број један

__________________________________________________________

       ШЕФ мађарске дипломатије Петер Сијарто рекао је да се санкцијама не може постићи резултат и да је саветовао колегама у Бриселу да разговарају са званичницима у Сарајеву и Бањалуци, да покушају да разумеју каква је ситуација и понуде помоћ и решење.

       Сијарто је рекао да Мађарска сматра да санкције нису алат број један, јер све досадашње које је уводила ЕУ нису постигле резултате.

       “Напротив, постигнути су другачији резултати од очекиваних. И зато мислим да су консултације и дијалог много важнији и бољи начин да се управља различитим стварима”, рекао је Сијарто за БХТ1.

       Он каже му се не свиђа правац у којем се развија спољна политика ЕУ, јер јој, по ономе што види, једини алат постају санкције.

       “Шта год се деси било где у свету, одговор из Брисела су санкције, санкције и санкције. Ако погледате у прошлост, ниједне нису допринеле постизању циља који се жели остварити санкцијама”, рекао је Сијарто.

       Коментаришући медијске извештаје да је Немачка на састанку политичког и безбедносног комитета ЕУ затражила увођење санкција против званичника у Републици Српској, те да се Мађарска успротивила тој иницијативи, Сијарто је рекао да није дошло до конкретног политичког предлога санкција, нити је понуђен нацрт.

       “Ми смо само јасно рекли да не мислимо да су санкције алат број један у таквим ситуацијама, јер опет подсећам на досадашња искуства. Санкције које је наметала ЕУ нису имале никакав резултат”, рекао је Сијарто.

       Он је навео да су до сада могуће санкције против српског члана Предедништва БиХ Милорада Додика тек спомињане у неким политичким изазовима.

       Сијарто каже да је саветовао колегама да дођу у БиХ, разговарају са званичницима у Сарајеву и Бањалуци и покушају да разумeју каква је ситуација и понуде помоћ и решење.

       “За нас је од виталног значаја да БиХ буде сигурна и стабилна земља. Мислим да стабилност или нестабилност Западног Балкана одређује и нашу безбедносну ситуацију”, рекао је Сијарто.

       Он је подсетио да је мађарски премијер Виктор Орбан недавно боравио у радној посети Бањалуци, где је разговарао са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, те најавио да ће наредих дана посетити и Сарајево.

       “Премијер је био позван /у Бањалуку/ и када га год неко позове он дође. Данас је мене /председавајући Савета министара Зоран/ Тегелтија позвао и предао позив за премијера, те га позвао у Сарајево. Он ће доћи наредних дана у Сарајево и састаће се са званичницима”, рекао је Сијарто.

       Он каже да му је драго да мађарски званичници могу да разговарају са све три стране у БиХ и понуде помоћ у решењу неких проблема.

       Сијарто је рекао да Мађарску занима улагање у регион, у енергетику и остале стратешке ресурсе, те да се зато жели приближити БиХ.

       Говорећи о односу ЕУ према Западном Балкану, Сијарто каже да је неприхватљиво да неке земље у ЕУ заступају позиције које су против проширења.

       “Понекад је приступ појединих земаља чланица ЕУ скоро па понижавајући према земљама Западног Балкана, које заслужују поштовање, јер су снажне земље, са снажном нацијом и историјом”, рекао је Сијарто.

       Он верује да су Србија и Црна Гора спремне да се придруже ЕУ, да су преговори са Сјеверном Македонијом и Албанијом већ требало да почну, те да се БиХ треба понудити много бржа интеграција.

       “Мислим да је ситуација овде доста тужна, не због вас, него због нас, због ЕУ, која је изузетно спора и не прихвата интеграције. Проширење ЕУ се треба убрзати, у супротном ћемо изгубити замах, јер у геополитици не постоји вакуум, неко ће ући, неко ће заузети нашу позицију”, истиче Сијарто.

       Он каже да се већина министара иностраних послова ЕУ када се разговара о Западном Балкану жали на чињеницу да постоје други актери.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари