Мерон одлучио да се сам повуче из судског већа које одлучује о Караџићевој жалби

ОБЈАСНИО ДА ТО ЧИНИ ДА НЕ БИ ДОШЛО ДО ОДУГОВЛАЧЕЊА ПОСТУПКА

* Тврди да је Караџић поштовао његову процесну правичност током жалбеног поступка и његову изванредну бригу о његовом здрављу и условима боравка у притворској јединици, као и да Караџић не тврди изричито да је он (Мерон) пристрасан против њега

_________________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК хашког судског Механизма - Американац Теодор Мерон – објавио је да се повлачи из жалбеног већа које треба да одлучи о жалбама на пресуду којом је први председник Републике Српске Радован Караџић осуђен на 40 година затвора.

         Караџић је јуче затражио изузеће Мерона због сумње у његову пристрасност, имајући у виду одлуку о изузећу тројице судија због пристрасности у случају генерала Ратка Младића, коју је почетком месеца донео судија Механизма Жан Клод Антоанети.

         Мерон тврди да би у наставку жалбеног процеса против Караџића наставио да поступа непристрасно, али да одлуку о свом повлачењу из жалбеног већа доноси јер би прослеђивање Караџићевог захтева судији Антоанетију могло да доведе до даљег одуговлачења жалбеног поступка.

         То би, како је навео, могло да штети интересима Механизма као наследника Хашког трибунала.

         Мерон је ипак подсетио да је Караџић, како га цитира: "поштовао његову процесну правичност током жалбеног поступка и његову изванредну бригу о његовом здрављу и условима боравка у притворској јединици, као и да Караџић "не тврди изричито да је он пристрасан против њега.

         Указао је и на одличан напредак жалбеног поступка у којем је и поред одлагања од 217 дана, жалбено веће планирало да изрекне другостепену пресуду до краја године.

         "Међутим, у циљу спречавања одуговлачења поступка по жалби у овом случају, у интересу је правде да се повучем из овог случаја", навео је судија Мерон.

         Караџићева одбрана је у свом захтјеву навела да изузеће Мерона тражи јер "се у великој мери суочавао са доказима и налазима у вези са спорним чињеницама и питањима која су предмет жалбе и извукао је закључке у којима је потврдио осуђујуће пресуде против подређених Караџићу".

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари