Путин: Биће тужно ако свет остане без споразума о стратешком офанзивном оружју

ПРЕДЛОЖИО ВАШИНГТОНУ ДА СЕ СТАРТ-3 ОСТАВИ НА СНАЗИ ЈОШ НАЈМАЊЕ ЈЕДНУ ГОДИНУ

* Нагласио да је Русија – иако има нове системе наоружања које Сједињене Државе немају -  спремна да разговара о „свим питањима“

______________________________________________________________________

       ПОТПУНА је и реална опасност да ће свет остати без Споразума о стратешком офанзивном наоружању (СТАРТ-3) – упозорио је Владимир Путин приликом онлајн консултација са сталним члановима националног Савета безбедности.

        „Било би крајње тужно да тај документ престане да важи а да га не замени други темељни споразум те врсте“, рекао је Путин.

       Приметио је да Русија има нове системе наоружања које Сједињене Државе немају, али Москва не одбија да разговара о тим питањима.

       Руски лидер је наложио министру иностраних послова Сергеју Лаврову да формулише став Москве о стратешком офанзивном наоружању, представи га Вашингтону и затражи да у врло блиској будућности добије јасан одговор.

       Путин је још рекао:

       „Имам предлог да се постојећи споразум остави на снази без икаквих измена и условљавања још најмање годину дана. Тако бисмо добили време да водимо преговоре о свим параметрима које регулишу споразуми ове врсте, како не бисмо оставили без споразума и наше земље и све државе света које су заинтересоване за одржавање стратешке стабилности“, резимирао је Путин.

       Савет безбедности РФ размотрио је и тренутну ситуацију у Карабаху и око њега.

       У разговору су учествовали премијер Михаил Мишустин, председница Савета федерације Валентина Матвијенко, заменик председника Савета безбедности Дмитриј Медведев, секретар СБ РФ Николај Патрушев, шеф администрације Кремља Антон Вајно, министар унутрашњих послова Владимир Колокољцев, директор ФСБ Александар Бортњиков и шеф Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин.

       СТАРТ-3 потписан између Русије и Сједињених Држава 2010. године, престаје да важи почетком 2021-ве.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари