Анкара поручила Американцима да Турску неће моћи да избаце из НАТО

УПОЗОРИЛА ИХ ЈОШ: АКО НЕ ДОБИЈЕМО F-35 – КУПИЋЕМО ЛОВЦЕ ПЕТЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ НА ДРУГОМ МЕСТУ

* Шеф турске дипломатије фактички ставио до знања Вашингтону да ће Анкара – ако не добије F-35 – купити руске ловце пете генерације Су-57. Или евентуално кинеске

___________________________________________________________________________

         АНКАРА је прилично отворено `запретила` Вашингтону да ће авионе пете генерације – ако јој САД због куповине руских ракетних система С-400 ускрате своје ловце F-35 – борбене авионе те класе „купити на другој страни“.

          Упозорење америчком државно-војном врху упутио је шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу који формално није поменуо ни Русију ни њене ловце пете генерације Су-57, али није ни морао да уради.

         Изјавио је, наиме: „Због чега ми купујемо С-400? Па, зато што нам је хитно потребан модеран систем ПВО. А што се тиче F-35 – ми смо партнери у његовој производњи. Ми директно учествујемо у том пројекту и платили смо све што је додсад било потребно. Не постоје, дакле, разлози да те авионе не добијемо. Ако се то ипак догоди, бићемо принуђени да своје потребе за таквим авионима задовољимо на другом месту. Тамо где нам понуде најбоље технологије и услове“.

         Ово, дакако, подразумева и могућност да Турска купи ловце пете генерације и од Кине. Или: део од Русије, а део од Кине.

Мевлут Чавушоглу

         Посебно је индикативно како је Чавушоглу објаснио државно-војном врху Сједињених Држава да неће успети да Турску избаци из НАТО. Јер, рекао је:

         „На који начин САД уопште могу да нас истерају из НАТО? Све одлуке се унутар Алијансе доносе консензусом. Дакле: ако Турска – поводом покушаја да је избаце – буде рекла `не, избацивање неће бити могуће. Зато таквих покушаја до сада није ни било“.        

         Чавушоглу је, нимало случајно, наравно, подсетио да су и генерални секретар НАТО и његов заменик „више него јасно изјавили да свака држава-чланица своје потребе за наоружањем може намиривати где сама изабере. А код нас је све апсолутно транспоарентно“.            

         Анкара је протеклих недеља неколико пута саопштавала да не одустаје од С-400 који турским ракеташима треба да почне да стиже од јула ове године.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари