Бајден повећава амерички војни контигент у Немачкој – Трамп хтео да повуче трећину

ПОВЕЋАЋЕ ЗАСАД САМО ЗА 500, АЛИ СУ НАМЕРЕ МНОГО ДАЛЕКОСЕЖНИЈЕ

* Шеф Пентагона Лојд ОСТИН у Берлину: „Ово подвлачи нашу посвећеност споразумима са Немачком и читавим НАТО. Те снаге ће ојачати нашу способност обуздавања (Русије) и одбрану у Европи. Такође ће значајно побољшати нашу способност муњевитог повећавања могућности за заштиту својих савезника

______________________________________________________

       ДОНАЛД Трамп је намеравао да осетно смањи амерички војни контигент у Немачкој и да `повучену трећину` углавном премести у Италију и Белгију, можда и у Пољску.

       У случају Пољске - да буде ближе границама Русије.

       Нови шеф Пентагона, Лојд Остин који борави у Берлину, објавио да је администрација Џоа Бајдена тај план потпуно напустила и да ће, напротив, у Немачку послати додатних 500 војника.

       Зашто су се Американци предомислили?

       Остин је, након разговора са немачком министарком одбране Анегрет Крамп-Каренбауер био прилично јасан:

       „Ово подвлачи нашу посвећеност споразумима са Немачком и читавим НАТО. Те снаге ће ојачати нашу способност обуздавања (Русије) и одбрану у Европи. Такође ће значајно побољшати нашу способност муњевитог повећавања могућности за заштиту својих савезника“.

       А она је Остина назвала „пријатељем Немачке“, напомињући да његова изјава сигнализира „здраве односе“ између Берлина и Вашингтона.

       Пентагон тренутно у Немачкој држи око 34,5 хиљада војника.

       Прошле године је Трамп наредио повлачење око 12.000 војника из Немачке. Претпостављало се да ће се њих 6,4 хиљаде вратити у САД, а око 5,6 хиљада бити прераспоређено у Италију и Белгију. Али, Пољска је такође била изгледна опција.

Преговори немачке и америчке делегације у време

самита НАТО у Великој Британији

       Трампов помоћник за националну безбедност Роберт О'Брајен је Берлину сигнализирао да би се Вашингтон могао предомислити. Уколико немачке власти за добављача 5Г услуга не одаберу кинески Хуавеи, замрзну изградњу Северног тока 2 и убрзају улагања у своју одбрану .

       У новембру 2019. године, Крамп-Каренбауер је обећала да ће Немачка повећати војну потрошњу на 1,5% БДП до 2024. године и на 2% до 2031. године.

       Америчке трупе појавиле су се на територији Немачке крајем 1940-их.

       Амерички тенкови су 2010. привремено напустили Европу. Али, недавно су Сједињене Државе поново почеле да активно јачају своје снаге у Европи.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари