Лондон послао у Пацифик ескадру са носачем авиона да плаши Кину и демонстрира „Глобалну Британију“

БРИТАНИЈА ЖЕЛИ ДА ОПЕТ ТВОРИ СВЕТСКУ ИСТОРИЈУ – ЗАТО ЋЕ СВОЈУ ФЛОТУ ПРИБЛИЖАВАТИ АМЕРИЧКОЈ

* Уз носач авиона су два разарача класе Даринг“ са задатком да ескадри обезбеде ПВО-подршку (заштиту), плус две фрегате за противподморничку одбрану, неколико бродова за снабдевање и атомска подморница

* Иако личи на праву ударну групу – ова британска, која је кренула ка Кини, није ни издалека моћна као амерички носачи авиона са својом `пратњом`. Британска група безмало не располаже крстарећим ракетама јер их може лансирати само поменута подморница. А и њен плотун не може се упоредити са ударном моћи америчких разарача

____________________________________________________

       ПРВИ пут после више деценија, Велика Британија ће показати свету да је и даље  „господарица мора“.

       Ударна група британске морнарице предвођена носачем авиона кренула је у далеку пловидбу - на други крај планете, у воде Пацифика.

       Које ће задатке решавати ова ескадра и колика је њена стварна ударна моћ?

       Уз носач авиона су два разарача класе „Даринг“ са задатком да ескадри обезбеде ПВО-подршку (заштиту), плус две фрегате за противподморничку одбрану, неколико бродова за снабдевање и атомска подморница.

       Са војно-политичке тачке гледишта, то је заиста демонстрација снаге.

       Британски министар одбране Бен Валас са поносом је објавио да ће та ударна група свету „показати британску заставу, моћ и утицај земље“. У интеракцији са савезницима.

       Валас је чак употребио израз „Глобална Британија“.

Британски министар одбране Бен Валас

       Британски медији су објавили да ће носач бити послан „да обузда Кину“ и да ће учествовати у великој вежби заједно са америчком и јапанском морнарицом.

       То одражава амбиције Британије да се врати у клуб великих сила. Зато Лондон активно повећава свој утицај у свету. Флота као „алат“ за то ће му бити неопходна - пре или касније.

        Ни Пацифик није случајан јер ће бити центар светског развоја у овом веку.

       Војни врх однедавно жели да сагради флоту носача авиона нове класе.

       Први пројекат није био погођен јер би нови носач авиона имао прекомпликован дизајн и недовољне брзине за бојни брод. Још је био лишен катапулта и `финишера` па би могао да носи само авионе са кратким или вертикалним узлетањем.

       Иако личи на праву ударну групу – ова британска, која је кренула ка Кини, није ни издалека моћна као амерички носачи авиона са својом `пратњом`.

       Британска група безмало не располаже крстарећим ракетама јер их може лансирати само поменута подморница. А и њен плотун не може се упоредити са ударном моћи америчких разарача.

       Британски разарачи типа «Даринг» су моћно средство ПВО, али немају ракете домета преко 120 киломаатара. Поређења ради: Американци са својим SM-6 обарају и надзвучне циљеве удаљене и преко 200 километара.

       Аамериканци имају извиђачку авијацију која им омогућава да противничке авионе пресрећу стотинама километара удаљене од њихових бродова, а Британци – само извиђачке хеликоптере са знатно мањим могућностима.

       Британци туђе копно могу тући само авионима, а а њихови палубни 35B, који вертикално узлећу, могу да носе осетно мање ракета и бомби. А проитивбродске ракете – немају уопште.

       Највећи проблем војног врха у Лондону је што нема своје пилоте за палубну авијацију, па унајмљује – америчке.

       Све у свему, британска ударна група око носача авиона није ни пола америчке.

       Праву, огромну ударну моћ има једино подморница која плови према Пацифику.

       Упркос свему, и овај поморски поход сведочи да Британија планира да поново буде светска сила и да поново активно твори „светску историју“.

       И да, ради тога, ударну моћ своје морнарице приближи америчкој...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари