НАТО земље располажу са 6.300 нуклеарних глава, а Русија и Кина заједно са 6.600

ЧЛАНИЦЕ АЛИЈАНСЕ ИМАЈУ БДП 40.000 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА, А ВОЈНЕ ИЗДАТКЕ ОД 1.000 МИЛИЈАРДИ

* Земље НАТО имају два милиона војника, Кина сама толико, Русија 900.000

* Од 15 земаља с највећим буџетима за одбрану, шест су НАТО чланице, а још шест су његови блиски партнери, попут Јапана, Аустралије, Јужне Кореје или Израела

* Кина и Русија, највећи потенцијални ривали НАТО алијансе, имају укупан војни буџет око 310 милијарди долара, односно ни половину суме коју издвајају само САД

____________________________________________________

       НАТО савез, са својих 30 земаља чланица, има укупни бруто домаћи производ од око 40.000 милијарди долара, а за одбрану НАТО чланице укупно издвајају више од 1.000 милијарди долара.

       Најмногољуднија НАТО чланица са око 340 милиона људи су САД, које уједно и највише издвајају за одбрану, чак 750 милијарди долара. На подручју НАТО алијансе живи око милијарду људи, што чини око 12,5 одсто укупне свјетске популације.

       Кина и Русија, највећи потенцијални ривали НАТО алијансе, имају укупан војни буџет око 310 милијарди долара, односно ни половину суме коју издвајају само САД. Гледано по популацији, ове двије земље имају око 1,8 милијарди становника, а по бруто домаћем производу укупно вреде око 16.000 милијарди долара.

       Од 15 земаља с највећим буџетима за одбрану, шест су НАТО чланице, а још шест су његови блиски партнери, попут Јапана, Аустралије, Јужне Кореје или Израела. Међу 15 највећих потрошача за одбрану у савезнике Русије и Кине би се евентуално могла убројати Индија, која на одбрану троши око 70 милијарди долара, али има популацију од 1,3 милијарде људи, односно готово колико и Кина.

       НАТО чланице укупно могу рачунати на два милиона војника у редовном саставу, од чега су две појединачно најјаче чланице САД са 1,3 милиона војника, и Турска са 438.000 активних војника. На другој страни, Народна ослободилачка војска Кине има око два милиона активних војника, а Русија око 900.000.

       Што се тиче нуклеарних капацитета, НАТО земље располажу са 6.300 бојевих глава, док Русија и Кина заједно располажу са 6.600 бојевих глава, од чега на Русију отпада око 6.300. САД саме имају 5.800 бојевих глава.

       Од осталих земаља Пакистан, незванично, располаже са 160 бојевих глава, а незванично Индија у свом поседу има око 160 бојевих глава. Од осталих земаља које незванично поседују нуклеарно оружје, ту су Израел са 90 и Северна Кореја с око 40 бојевих глава.

       https://www.nezavisne.com/novosti/bih/NATO-pod-oruzjem-ima-dva-miliona-v...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари