Пентагон привремено одустао од слања два ракетна разарача у Црно море?

КРЕНУЛИ СУ ИЗ ШПАНСКЕ ЛУКЕ РОТА И – УМЕСТО ДА ПЛОВЕ ПРЕМА БОСФОРУ - `СВРАТИЛИ ДО КИПРА`

* Промена курса уследила је одмах после телефонског разговора Џоа Бајдена са Владимиром Путином, али су и „Доналд Кук“ и „Рузвелт“ после десетак сати напустили кипарску луку Суда коју користи америчка морнарица

* Министарство одбране Русије саопштило је 14. априла саопштило да на `контролну проверу бојеве спремности` шаље  фрегату „Адмирал Макаров“, мале ракетне бродове „Грајворон“ и „Вишњиј Волочек“, ракетни чамац „Самум“, једног миноловца и један велики десантни брод. У пратњи војних авиона и хеликоптера. Ово је, нема сумње, требало да буде `одбор за дочек` америчких разарача

_____________________________________________________

       ИЗГЛЕДА да је амерички државно-војни-врх `повукао ручну` након телефонског разговора Џоа Бајдена са Владимиром Путином. Макар привремено. 

       Одложио је најављени улазак своја два ракетна разарача у Црно море!

       Тога досад није било.

        Било је планирано да ти разарачи прођу кроз Босфор и Дарданеле 14. и 15. априла и остану у Црном мору до 5. маја. Међутим, добили су наредбу да промене правац, па су допловили до Крита где су провели читав дан.

       Војни експерти напомињу да ће, уколико се њихова посета одложи, то бити знак деескалације ситуације у региону.

       Реч је о разарачима „Доналд Кук“ и „Рузевелт“ који су били `бацили сидро` у кипарској луци америчке морнарице Суда, па је после десетак сати напустили, али је нејасно да ли кренути ка Босфору или остати у Медитерану.

       Оба су кренула 10. априла из поморске базе Рота у Шпанији.

       Пентагон је био објавио да ће њихово присуство у Црном мору бити „демонстрација подршке Сједињених Држава Украјини“.

       Заменик министра иностраних послова РФ,  Сергеј Рјабков, усмеравање та два разарача према руским црноморским обалама назвао је „провокацијом“.

       Московски експерт Ина Ветренко одлагање посете америчких разарача Црном мору назвала је „првим резултатом разговора Бајдена и Путина“ и додала:

       „То је добар сигнал за деескалацију ситуације у региону“.

       Војни историчар Дмитриј Болтенков указао је да амерички ратни бродови у Црном мору увек имају `на репу` неки од бродова руске Црноморске ратне флоте, да око њих непрекидно лете руски војни авиони, а да их  

обалске ракетне јединице непрекидно држе `на нишану`.

       Он наводи да Турској пролазак ратних бродова кроз мореузме мора бити најављен најмање две недеље унапред, што значи да је долазак „Доналда Кука“ и „Рузвелта“ био унапред планиран.

       Министарство одбране Русије саопштило је 14. априла саопштило да на `контролну проверу бојеве спремности` шаље  фрегату „Адмирал Макаров“, мале ракетне бродове „Грајворон“ и „Вишњиј Волочек“, ракетни чамац „Самум“, једног миноловца и један велики десантни брод. У пратњи војних авиона и хеликоптера.

       Ово је, нема сумње, требало да буде `одбор за дочек` америчких разарача.

       „Доналд Кук“ и „Рузвелт“ у наоружани су модерним ракетним системима дугог домета „Иџис“, способним за обарање балистичких пројектила кратког и средњег домета. Такође: крстарећим ракетама Томахавк.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари