RAND: Француска ће без америчке подршке изгубити рат против Русије

УПРКОС ТОМЕ ШТО ИМА МОЋНЕ ОРУЖАНЕ СНАГЕ, ДОБРУ АВИЈАЦИЈУ И ГЕНЕРАЛЕ И НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ

* „Проблем за Француску није ширина могућности, већ дубина. Њен проблем није само у ограниченим количинама наоружања и муниције, већ и у најважнијим аспектима логистике, као што су електронско ратовање, противваздушна одбрана и могућности ваздушног транспорта“

* ФАКТИ: Какви амерички мудријаши! Све скоцкали како им одговара, заобишавши у широком луку главно: а зашто би Француска ратовала против Русије? Ако би хтела да понови Наполеонов „подвиг“ – морала би претходно да прегази Немачку и Пољску, а то је данас искључено. Други део главног питања је: а зашто би Русија нападала Француску? Јер, док је Владимир Путин на влати – Француска је, заједно са Србијом, међу последњим земљама са којима би Русија ратовала!

_____________________________________________________

       АМЕРИЧКИ аналитички центар RAND у свом новом извештају дошао је до закључка да се Француска - у случају рата с Русијом - не би дуго одржала.

       Навела је да је Француска способна за суочавање са тешким противником јер има моћне оружане снаге, укључујући напредну авијацију, добро обучене команданте и нуклеарно оружје.

       Међутим, према стручњацима RAND, та земља није у стању да се носи са Русијом без подршке Сједињених Држава јер су француске оружане снаге крхке, немају довољно муниције и људства за стабилан и дугорочан сукоб са Русијом.

       Париз није су стању – тврди RAND – да издржи дуготрајнији сукоб против „високо ефикасног противника као што је Русија“.

       По мишљењу америчких аналитичара, француска војска могла би одједном да изврши све задатке који јој се поставе, али  јој „недостаје дубина, што значи да би сложене операције које потрају брзо исцрпиле и њене људске и материјалне ресурсе".

       „Проблем за Француску није ширина могућности, већ дубина. Њен проблем није само у ограниченим количинама наоружања и муниције, већ и у најважнијим аспектима логистике, као што су електронско ратовање, противваздушна одбрана и могућности ваздушног транспорта“, наводи се у анализи RAND.

       И указује да ће Француска - све док се не увери да ситуација у Европи заиста захтева њено учешће – давати приоритет безбедности својих интереса у Средоземном мору и Сахелу који укључује пет земаља: Буркина Фасо, Мауританија, Мали, Нигер и Чад.

       Бивши помоћник америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Арон Мичел 28. августа је учланку за The National Interest изразио мишљење да САД имају мале шансе да победе у потенцијалном рату са Кином и Русијом.

       Он је, поред осталог, уверен да би такав рат потпуно исцрпио америчку војску.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари