Каква срећа: Шолц средином јуна долази да нам објави да је З. Балкану место у ЕУ

НАГЛАСИО ДА БИ УБРЗАНИ ПРИЈЕМ УКРАЈИНЕУ УНИЈУ БИО НЕПРАВЕДАН ПРЕМА НАШЕМ РЕГИОНУ

* Сложио се са Макроном да Украјину од ЕУ деле деценије, али рекао да ЕУ мора да се припреми за обнову Украјине после рата тако што ће основати фонд солидарности, који ће помоћи да се покрије трошак од више милијарди евра

* ФАКТИ: Већ су нам обећавали „чланство“ у 2009-ој, па у 2014-ој, па у 2019-ој. Кроз 45-50 дана ће нам наследник Ангеле Меркел саопштити да нам је „место у ЕУ“, а Макрон ће нам тек кроз при крају мандата, који је управо освоио, објаснити да „место“ значи – тек кроз 10-20 година. А Косово и Метохију ће нам – и он и Шолц  - тражити ОДМАХ. Зато што је за њих нормално (у Макроновом случају, и пријатељски према Србији) да Београд из наметнутог Бриселског споразума испуни СВЕ, а Шиптари ни након 3.305 дана – НИШТА. И слушаћемо уверавања да је све то због Путиновог „упада у Украјину“ и помињања „преседана Косово“...

_________________________________________________________

       НЕМАЧКИ канцелар Олаф Шолц изјавио је данас да се не могу убрзати напори Украјине да се придружи ЕУ, упркос „руској инвазији“ и нагласио да би прављење изузетка у случају Украјине било неправедно према „балканским државама“, које желе да постану чланице Уније.

       - Оне су годинама предузимале интензивне реформе и припремале се за придруживање. Испуњавање обећања која смо им дали није само питање нашег кредибилитета. Данас, више него икад, њихова интеграција је такође у нашем стратешком интересу - рекао је Шолц обраћајући се у Бундестагу, уочи састанка лидера ЕУ.

       Он је нагласио да нема „пречица“ за приступање трговинском блоку, преноси BBC.

       Немачки канцелар сагласио се са оценом француског председника Емануела Макрона, који је раније рекао да ће бити потребне деценије да Украјина постане чланица ЕУ.

       Он је рекао и да ЕУ мора да се припреми за обнову Украјине после рата тако што ће основати фонд солидарности, који ће помоћи да се покрије трошак од више милијарди евра, додаје Ројтерс.

       - Обнова уништене инфраструктуре и ревитализација украјинске економије коштаће милијарде - поручио је Шолц.

       Како је раније пренето, најавио је и да ће путовати на Западни Балкан, пре састанка Европског савета који је на програму следећег месеца, како би пренео поруку региону да му је место у Европској унији.

       Он ће средином јуна доћи у посету Београду, где ће се састати са председником Србије Александром Вучићем, сазнаје Танјуг у Берлину.

       Региструјте се на нашем Telegram каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари