Бајден одустао од Трампове политике према Кини – конфликт замењује новим правилима игре

БЛИНКЕН ПРЕТХОДНО ОДНОСЕ СА КИНОМ НАЗВАО „НАЈВАЖНИЈИМ НА СВЕТУ“

* Америчкој телевизији CBS рекао: „Не треба нам сукоб са Кином, али имаћемо за њу јаку конкуренцију. У сваком случају, нећу то чинити као што је радио Трамп. Председник Кине Си Ђинпинг ово зна. Уосталом, већ ми је и упутио одређене сигнале. Сонцентрисаћемо се на међународна правила игре

______________________________________________________

       СЈЕДИЊЕНЕ Државе неће наставити политику Доналда Трампа према Кини јер не желе са њом конфликт – рекао је Џо Бајден телевизији CBS.

       Притом је указао: „Не треба нам сукоб са Кином, али имаћемо за њу јаку конкуренцију. У сваком случају, нећу то чинити као што је радио Трамп. Председник Кине Си Ђинпинг ово зна. Уосталом, већ ми је и упутио одређене сигнале. Сонцентрисаћемо се на међународна правила игре“.

       У јануару је нови државни секретар Сједињених Држава Ентони Блинкен односе са Кином назвао „најважнијим на свету“.

       Претходно је Пекинг показао спремност за сарадњу са Бајденовом администрацијом.

       У децембру 2020. Министарство трговине САД је на америчку црну листу ставило десетине кинеских компанија због „подршке спајању цивилног и војног сектора у Кини, као и озбиљних кршења од стране Комунистичке партије Кине људских права сопствених грађана путем ових компанија“.

        У септембру су САД увеле санкције највећем кинеском произвођачу чипова SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation).

       Трамп је 2019. забранио трансакције са Кином које, према Вашингтону, угрожавају информационе технологије у Сједињеним Државама. Одмах потом Министарство трговине САД ставило кинеску компанију Huawei и 70 њених „кћерки“  на црну листу.

       То је био сигнал америчким ИТ-компанијама Broadcom Limited, Xilinx, Qualcomm и Intel, а и другим, да прекину сарадњу са Huawei.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари