Бајден: САД су суочене са одлучношћу Русије да наштети америчком лидерству

У ГОВОРУ У СТЕЈТ ДЕПАРТМАНУ ГЛАВНИМ КОНКУРЕНТОМ И СУПАРНИКОМ НАЗВАО - КИНУ

* Као да су у Кремљу Мило Ђукановић или Владимир Зеленски, а не Владимир Путин, изговорио: „Наваљни мора бити пуштен одмах и безусловно!“

* Суочавамо се са стране Кине, нашег најозбиљнијег супарника, са директним изазовима нашој безбедности, просперитету и демократским вредностима. Кину доживљавамо као кршитеља правила у економској сфери <...> Али потврђујем и да смо спремни да у свом интересу сарађујемо са Кином

_____________________________________________________

       ЏО Бајден је сарадницима Стејт департмана изложио главне правце и приоритете спољне политике своје администрације.

       Предочио им је да ће се, за разлику од свог претходника Доналда Трампа, оштро супротстављати поступцима Русије:

       „Јасно сам рекао председнику Путину да су остали у прошлости дани када ће се Сједињене Државе предати пред руским агресивним акцијама - мешањем у наше изборе, сајбер нападима, тровањима својих грађана. Нећемо се устручавати да натерамо Русију да за то плати и бранићемо виталне интересе нашег народа“.

       Нагласио је да су Сједињене Државе суочене са одлучношћу Русије да наштети америчком лидерству, као и са растућим амбицијама Пекинга да се такмичи са Вашингтоном.

       Такође је позвао руске власти да одмах пусте блогера Алексеја Наваљног.

       „Политички мотивисани затвор Наваљног и руски покушаји сузбијања слободе окупљања предмет су дубоке забринутости нас и читаве светске заједнице <...> Наваљни је на мети због разоткривања корупције. Мора бити пуштен одмах и безусловно ”, рекао је Бајден.

       Бајден је назвао Кину главним конкурентом Сједињених Држава, али је и одмах нагласио да је његова земља спремна да сарађује са Кином када је то у америчком интересу.

       У наставку је додатно нагласио:

       „Суочавамо се са стране Кине, нашег најозбиљнијег супарника, са директним изазовима нашој безбедности, просперитету и демократским вредностима. Кину доживљавамо као кршитеља правила у економској сфери <...> Али потврђујем и да смо спремни да у свом интересу сарађујемо са Кином“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари