Елизабета II излобирала да јој закони деценијама дозвољавају да скрива лично богатство

THE GUARDIAN: ПРОЦЕЊУЈЕ СЕ НА НЕКОЛИКО СТОТИНА МИЛИОНА ФУНТИ, АЛИ САМО – ПРОЦЕЊУЈЕ...

* Резултат преговора краљичиног личног адвоката и представника Министарства трговине и индустрије у влади Едварда Хита било је ослобађање краљице обавезе да обелодани своје приватне инвестиције у компаније које се котирају на берзама. У исто време је била створена је лажна корпорација преко које је краљица тајно владала акцијама у компанијама

* Верује се да је то помогло Елизабети II да успешно скрива своје лично богатство најмање до 2011. године, када је британска влада објавила да држаоци Bank of England више нису подложни том правилу

________________________________________________________

       БРИТАНСКА краљица Елизабета II лобирала је измене у закону о транспарентности акционарског капитала да би спречила откривање богатства краљевске породице – објавио је лондонски лист The Guardian.

       Навео је да нико не зна колико је лично богатства Елизабете II, али да се процењује на неколико стотина милиона фунти.

       Из записника са седница владе Велике Британије, које су новинари The Guardian пронашли у Националном архиву, произлази да је Елизабетин лични адвокат у новембру 1973. преговарао са представницима тадашњег Министарства трговине и индустрије о потреби уношења изузетака у нацрт закона о транспарентности власништва над акцијама компанија.

       Предлог закона, који је израдила влада Едварда Хита, имао је за циљ да спречи инвеститоре да тајно стичу велике уделе у јавним компанијама купујући акције преко лажних фирми и(ли) номиналних власника.

       Ради тога је у закон била убачена клаузула која је директорима давала право да захтевају од номиналних акционара да открију идентитет својих клијената, односно – стварних власника.

       Обично британски монарх не учествује у дебатама о законима. Ипак, министри су дужни да прибаве прелиминарну сагласност краљице када закон на овај или онај начин дотичу њене краљевске прерогативе или приватне интересе чланова краљевске породице.

       Резултат тадашњих  преговора краљичиног личног адвоката и представника Министарства трговине и индустрије било је укључивање у нацрт закона одредбе којом се британски монарх ослобађа обавезе да обелодани своје приватне инвестиције у компаније које се котирају на берзама.

       У исто време је била створена је лажна корпорација преко које је краљица тајно владала акцијама у компанијама.

       Верује се да је то помогло Елизабети II да успешно скрива своје лично богатство најмање до 2011. године, када је британска влада објавила да држаоци Bank of England више нису подложни том правилу. Компанија је затворена пре четири године, а шта се заиста догодило са њеним акцијама нејасно је јер никада није објавила извештаје о свом пословању.

       Бакингемска палата засад није коментарисала краљичино лобирање, нити - да ли је користила поступак давања сагласности за вршење притиска на владу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари