The Washington Post: Заједничко руско-кинеско освајање Месеца злослутни је знак за Запад

УТИЦАЈНИ ЛИСТ НАВОДИ ДА САД КОСМОС ВИДЕ ПРЕ СВЕГА КАО ПРОСТОР БУДУЋИХ БИТАКА

* Амерички лист упозорио Бајденову администрацију да ће морати – ако жели да Русију одвоји од Кине – да Москви препусти утицај на Украјину и да повуче трупе НАТО из балтичких државица (Естонија, летонија и Литванија)...

____________________________________________________

       УТИЦАЈНИ амерички дневни лист The Washington Post објавио је да су заједнички планови Кине и Русије за стварање лунарне станице „злослутни знак за Запад“.

       И указао: пошто САД космос виде пре свега као простор будучих битака, а не научних експеримената и достигнућа, у тој руској-кинеској алијанси виде формирање непријатељског савеза који се може избећи озбиљним уступцима.

       Исти лист чак упозорава Белу кућу да САД – ако желе да одвоје Русију од Кине – морају направити неки озбиљан уступак Москви, на пример – препустити јој Украјину.

       The Washington Post наводи и да „осовина Москва-Пекинг-Техеран изазива озбиљну забринутост у Вашингтону“.

       Амерички лист сматра могућим и да Русија и њени савезници почну да слабе суседне земље чланице НАТО, да „иранске марионете“ почну да ударају на Израел и(ли) арапске монархије Персијског залива, а Кина - да појачава притисак на Тајван или на државе са којима има територијалне спорове у Јужном Кинеском мору.

       The Washington Post додатно прецизира:

        „Понекад је нашој земљи (САД) тешко да савлада и само једну кризу. А шта ће се догодити ако налетимо на три или четири истовремено? Руско-кинеско-иранска осовина биће један од главних проблема администрације Џозефа Бајдена“.

       Исти лист објављује и претпоставку да ће Сједињене Државе можда покушати да парирају алијанси Ирана, Русије и Кине - ослањајући се на своју и моћ својих савезника. Али, и указује да је могуће да ће Бела кућа предност дати уношењу раскола у тај тројни „непријатељски савез“.

       У овом контексту није поменуо само Украјину:

       „Сасвим конкретно, у том случају ће бити неопходно одустајање од утицаја на Украјину и поввлачење трупа НАТО са територије балтичких земаља - чланица алијансе“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари