Водећи кинески политиколог: Америка неће пасти као СССР, пропадаће као Британска Империја

ЈАН ШУЕТОНГ: ДОК ЈЕ МЕРКЕЛ НА ЧЕЛУ ЕВРОПЕ – ОНА ЋЕ ВОДИТИ НЕЗАВИСНУ СПОЉНУ ПОЛИТИКУ

Јан Шуетонг

* У интервјуу листу Der Spiegel оценио: „Империје су током целе досадашње историје пропадале, а тако ће бити и у наредним миленијумима. Велика царства пролазе кроз три фазе: процват, стагнација и урушавање. Пропадање Сједињених Држава ме не шокира и не изненађује

* „Више не постоји поверење у америчку спољну политику - Трамп га је потпуно уништио. Како можете веровати земљи ако не знате шта ће учинити? Чак је и Трампов Твитер-налог био блокиран. То значи да се другачија мишљења у Америци не толеришу... У Кини све више људи верује да се Америка креће ка политичком систему у којем сваки нови председник може свог претходника стрпати у затвор

* Трампову спољнополитичку екипу су чинили дилетанти без специјалних знања, а у Бајденовом тиму су само експерти. Они знају да се главно супротстављање Кине и САД одвија у сајбер-простору, а не на мору, на земљи или у ваздуху. Кина и САД се боре за удео на дигиталном тржишту. То тржиште је у Источној Азији и сада веће него у Европи

* Дигиталне техологије су сконцентрисане у Кини, Јапану и Јужној Кореји. Те три земље одређивати каква ће бити економија будућности

* Џон Миршајмер и ја различито гледамо на то да ли ће ривалство између Кине и Сједињених Држава довести до рата. Он мисли да хоће, а ја сам уверен да нуклеарно оружје искључује директан рат између Кине и САД. Срж конфронтације Кине и САД неће бити у идеолошкој експанзији, већ у тежњи ка технолошкој супериорности. Предвиђам да ће се мир одржати, али да ће бити напето

* Генерација Z већ сада проводи више времена на интернету него у стварном свету. Осам сати сна, шеснаест сати будности, а половина људи ће то време проводити у сајбер простору. То је будућност човечанства

___________________________________________________

       У ИНТЕРВЈУУ који је дао утицајном немачком листу Der Spiegel, један од најутицајнијих кинеских политиколога, Јан Шуетонг, говорио је и о промени односа снага у свету и о томе које ће државе одредити његову будућност.

       Der Spiegel: У Пекингу је популарно гледиште да Сједињене Државе пропадају попут Совјетског Савеза у његовим последњим годинама. Да ли делите то виђење?

       Јан ШУЕТОНГ: Империје су током целе досадашње историје пропадале, а тако ће бити и у наредним миленијумима. Велика царства пролазе кроз три фазе: процват, стагнација и урушавање. Пропадање Сједињених Држава ме не шокира и не изненађује. Питање је како ће се то завршити. Уједињено Краљевство је дуго било најмоћнија држава на свету, његов пад је био дуг и трајао је неколико деценија. Совјетски Савез се разбио попут чаше која је пала на под. Мислим да ће пад Сједињених Држава пре ићи по британском сценарију.

       Der Spiegel: Да ли је скандалозно финале Трампове ере у глобалним оквирима наштетило Сједињеним Државама?

       Јан ШУЕТОНГ: Више не постоји поверење у америчку спољну политику - Трамп га је потпуно уништио. Његов унилатерализам значио је да су САД игнорисале интересе других земаља, укључујући интересе својих савезника. Како можете веровати земљи ако не знате шта ће учинити? Председнички избори, јуриш на Капитол, а пре свега реакција на њих, убрзали су овај тренд. Чак је и Трампов Твитер-налог био блокиран. То значи да се другачија мишљења у Америци не толеришу.

       Der Spiegel: Цензура у Кини свакодневно блокира хиљаде налога на друштвеним мрежама. Твитер је приватна компанија. Свако ко користи његове услуге слаже се са условима коришћења. Ако таква компанија блокира нечији налог - то није владин акт...

       Јан ШУЕТОНГ: Недавно сам о томе разговарао са ћерком. Рекла је да се Твитер може упоређивати са Веибоом у Кини. Одговорио сам: стани! Веибо је такође приватна фирма, али налоге блокира само када то влада дозволи. Ако је лични налог блокиран, то јасно одражава вољу владе. У сваком случају, ја тако мислим. Верујем да је тако и у САД. Јер, да су се Џо Бајден и Ненси Пелоси изјаснили против блокирања Трамповог налога, Твитер би се тешко усудио да га блокира. У Кини све више људи верује да се Америка креће ка политичком систему у којем сваки нови председник може свог претходника стрпати у затвор.

       Der Spiegel: Тешко да било који други политичар у Сједињеним Државама као Џо Бајден познаје Си Ђинпинга и његову странку. Да ли ће атмосфера поверења међу њима променити кинеско-амерички однос?

       Јан ШУЕТОНГ: Лични односи лидера само релативно утичу на спољну политику. Ниједан амерички председник није дочекан с почастима током званичне посете Кини као Трамп. За њега је приреређен пријем у Забрањеном граду, што је у другим случајевима незамисливо. Али Трампов однос према Кини отада се није поправио.

       Der Spiegel: Бајден је више пута рекао да жели да обнови све америчке традиционалне савезе - вероватно да би формирао јединствени фронт против Кине, да се послужимо кинеским изразом...

       Јан ШУЕТОНГ: Врло је вероватно да ће Бајден то покушати и биће то, без сумње, у америчком интересу. Међутим, мислим да ће Бајден  тежити савезништвима у одређеним областима, а не формирању јединственог фронта. Поводом  Јужног Кинеског мора, вероватно ће се ујединити са Јапаном и Филипинима, а што се СТО тиче - са Европљанима.

       Der Spiegel: Како ће кинеско руководство реаговати на то?

       Јан ШУЕТОНГ:Кинеска влада је свесна изазова. Учиниће све да подстакне европске земље, Јапан и Јужну Кореју да воде рачуна, пре свега, о сопственим интересима. Ако, на пример, Бајден затражи од Европљана да прекину трговину са Кином, мислим да се не може надати пуној подршци.

       Der Spiegel: Може ли Европа играти независну улогу у Азији?

       Јан ШУЕТОНГ: Тренутно владе Немачке и Француске показују одлучност да не стану ни на чију страну. Париз и Берлин ће бирати савезнике можда чак у зависности од одређених аспеката исте теме. На пример, у погледу коронавируса, Европљани ће наставити медицинску сарадњу са Кином, али ће се ставити на страну Сједињених Држава када је реч о истраживању појаве вируса.

       Der Spiegel: Канцеларка Ангела Меркел, непоколебљиви је присталица добрих односа са Пекингом, али ће се повући у септембру. Како ће њен одлазак утицати на немачко-кинеске односе?

       Јан ШУЕТОНГ: Током њених посета Кини, два пута сам се састао са њом. Поштујем је више од било ког другог водећег политичара. Она је рационална, зна како да уравнотежи моћ и има принципе. Све док Меркелова остаје на челу Европе, Европљани ће водити независну спољну политику.

       Der Spiegel: Најважнији задатак новог америчког председника биће покушај помирења сопствене нације. Како ће бављење САД саима собом утицати на Азијско-пацифички регион?

       Јан ШУЕТОНГ: Мислим да Бајден неће бити водити изолационистичку политику у Трамповом духу. Уосталом, питање је колико он ресурса може усмерити у спољну политику.  Недавно је амерички телеканал CBS анкетирао Американце: коју претњу сматрате највећом по САД? Чак 57 одсто је признало да највећу опасност види у другим људима унутар САД.  Можете ли да то замислите? А само седам одсто такву претњу види у другим државама!

       Ако Бајден превише енергије буде трошио на спољну политику – ризикује да буде оптуживан да буде критикован за погрешан избор приоритета.

       Der Spiegel: Како ће Бајден користити своје ограничене спољнополитичке ресурсе?  

       Јан ШУЕТОНГ: Источна Азија ће остати главна тачка на коју ће се САД фокусирати. Трампову спољнополитичку екипу су чинили дилетанти без специјалних знања, а у Бајденовом тиму су само експерти. Они знају да се главно супротстављање Кине и САД одвија у сајбер-простору , а не на мору, на земљи или у ваздуху. Кина и САД се боре за удео на дигиталном тржишту. То тржиште је у Источној Азији и сада веће него у Европи. Дигиталне техологије су сконцентрисане у Кини, Јапану и Јужној Кореји. Те три земље одређивати каква ће бити економија будућности.
       Der Spiegel: Амерички политиколог Џон Миршајмер говори: Кина и САД су  доминирајуће силе, конфликт међу њима је неизбежан, чак и да међу њима не постоје идеолошке разлике. Делите ли ту тачку гледишта?

       Јан ШУЕТОНГ: Такође сам присталица реалног сагледавања односа снага и делим главне тезе Миршајмерове, али не и његове закључке. Несумњиво је да конкуренција, ривалство и конфронтација чине основу односа између великих сила, за реалисте је то опште место. Миршајмер и ја различито гледамо на то да ли ће ривалство између Кине и Сједињених Држава довести до рата. Он мисли да хоће, а ја сам уверен да нуклеарно оружје искључује директан рат између Кине и САД. Чак и хибридни ратови у дигитално доба постају мало вероватни.

       Срж конфронтације Кине и Сједињених Држава неће бити у идеолошкој експанзији, већ у тежњи ка технолошкој супериорности. Предвиђам да ће се мир одржати, али да ће бити напето.

       Der Spiegel: Ако се сукоб између Сједињених Држава и Кине врти око технолошке супериорности, како објашњавате догађаје током 2020. године, када је Кина спроводила експанзионистичку политику према Индији, Бутану, у Јужном Кинеском мору и око Тајвана?

       Јан ШУЕТОНГ: Ако сила која се брзо развија жели да има користи од свог географског ширења, онда треба да заузме огромну територију. Британски колонијализам или ширење Сједињених Држава са источне на западну обалу је оно што се може назвати географском експанзијом. У технолошкој ери повећање територије од 10-20 квадратних километара није битно. Нема геополитичке стратегије на пограничним споровима. То је бесмислица.

       Der Spiegel: Али, ствари са Тајваном стоје другачије...

       Јан ШУЕТОНГ: У случају Тајвана, не ради се о геополитици, већ о сепаратизму. Тајван је Кини оно што је Северна Ирска Великој Британији.

       Der Spiegel: Како ћете објаснити кинеским генералима да је њихов интерес за географско ширење пут у никуда?

       Јан ШУЕТОНГ: Тешко да ће наша војска бити уверена да геополитика губи смисао у дигиталном добу. Али, они ће постепено мењати своје застареле погледе. Предвиђам да ће дигитални стратешки менталитет заменити геостратешки менталитет за 20 година. Сајбер сигурност ће временом постати важнија од географске сигурности. Генерација Z већ сада проводи више времена на интернету него у стварном свету. Осам сати сна, шеснаест сати будности, а половина људи ће то време проводити у сајбер простору. То је будућност човечанства.

       Der Spiegel: Можда настану две одвојене дигиталне сфере, у једној ће доминирати Кина, у другој - Сједињене Државе?

        Јан ШУЕТОНГ: Могло би тако бити. Генерално, Интернет ће се распасти на фрагменте. Све више и више земаља ће стварати своје системе. То се већ дешава. Сада разговарамо преко Zoom-а. Али, да имам видеоконференцију са Французима - они не би користили Zoom. Да не говорим о Русима и Иранцима. Они се плаше да их америчке обавештајне службе шпијунирају. Претпостављам да се плаше и нас Кинеза.

       Der Spiegel: Кина се успешно изборила са пандемијом, али је, према анкетама, ауторитет Кине у свету нагло опао 2020. године. Како то објашњавате?

       Јан ШУЕТОНГ: Од краја хладног рата, Сједињене Државе су постале једина суперсила и најбогатија држава на свету. Стога многи верују да је Америка увек у праву. Али, сада, када кинеска економија расте брже од америчке, када се Кина боље носи са ковид-19 од Сједињених Држава – људи нас већ виде у другачијем светлу. Достигнућа одређују кредибилитет.

       Der Spiegel: То би значило да Кина треба да ужива свеопште одобравање. Али, анкете показују да је управо супротно...

       Јан ШУЕТОНГ: Кина је у многим аспектима и даље слабија од Сједињених Држава: у технологијама, у иновацијама, у благостању грађана, у образовању и, наравно, у војном погледу. Кина још не може да замени Сједињене Државе као пример за цео свет. Поврх свега, наш се политички систем толико разликује од других земаља да људи говоре: „Слушајте, врло је могуће да је ваш систем само привремено успешан. Има ли смисла да према вама оријентишемо?!“ Кина – да би јој свет поверовао – мора имати успехе у дугом трајању...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари