Стварају и берзански механизам јуан-рубља

Руски премијер у дводневној посети Кини

  • Централне теме преговора у Пекингу биће: «усавршавање структуре међусобне трговине», ширење инвестиционог партнерства, кооперација у високотехнолошким областима и дугорочни пројекти у енергетици
  • Размена између Русије и Кине у периоду јануар-јули 2011. достигла 44,6 милијарди долара, што је раст од 45,8 одсто у односу на исти период претходне године, а руски извоз у Кину је имао раст од 66,2 одсто и достигао је 18,9 милијарди долара

          ПРЕДСЕДНИК руске владе Владимир Путин путује у дводневну радну посету Пекингу да би са кинеским државним врхом разговарао о ширењу  и продубљивању економске сарадње и инвестиционог и технолошког партнерства.

          Процењује се да на резултате посете неће битније утицати чињеница да су руски контраобавештајци 5. октобра ухапсили «шпијуна из Кине који је покушао да се домогне документације о ракетном систему С-300».

          Независно од тога, Путин лети у Пекинг са пуном свешћу да је размена између Русије и Кине у периоду јануар-јули 2011. достигла 44,6 милијарди долара (раст од 45,8 одсто у односу на исти период претходне године), а да је руски извоз у Кину имао раст од 66,2 одсто и да је достигао 18,9 милијарди долара.

          Обе стране уочи посете и 16. међувладиних консултација на највишем нивоу нису криле да су посебно задовољне што у међусобним плаћањима све више користе националне валуте и што су већ стварају берзански механизам јуан-рубља.

          Како је саопштио други човек апарата руске владе, Јуриј Ушаков, централне теме преговора у Пекингу биће: «усавршавање структуре међусобне трговине», ширење инвестиционог партнерства, кооперација у високотехнолошким областима и дугорочни пројекти у енергетици.

          Путина чека и сусрет са кинеским председником Ху Ђинтаом и сви су изгледи да ће руски премијер управо тај сусрет искористити да покрене најосетљивије питање: заштите интелектуалне својине у области војно-техничке сарадње. Ушаков је открио да ни у овој области, као ни у енергетици, у Пекингу неће бити потписани никакви споразуми.

Иначе, Кина је  током три прва месеца 2011. у руску економију уложила више од 453 милиона долара.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари