Хиперсоничне „Цирконе“ на циљ наводe сателити, авиони и земаљски радари

ЗАХВАЉУЈУЋИ ТОМЕ `ВИДЕ` ЦИЉЕВЕ УДАЉЕНЕ И ПО НЕКОЛИКО СТОТИНА КИЛОМЕТАРА

* Руска Северна ратна флота тестирала аутоматизовани систем који у реалном времену прима податке са сателита, радара и авиона и може да самостално наводи на циљ не само „Цирконе“, већ и „Калибре“, „Вулкане“ и „Јахонте“

* Нови систем радикално повећава ефикасност руске морнарице

_____________________________________________________

       ВОЈНИ врх Русије тестирао је нови аутоматизовани систем управљања бродовима, палубном авијацијом и њиховим ракетним наоружањем.      

       Тестирање је обављено за време великих маневара руске Северне флоте почетком августа.

       Током те вежбе су посаде два извиђачка противподморничка авиона Ту-142 предавале бродовима информације о „условном непријатељу“, а они су потом тукли по тим циљевима удаљеним и по неколико стотина километара.

       Ова иновација, по речима стручњака, радикално повећава ефикасност руске морнарице.

       „Након откривања циља, хиперсонична брзина ракета омогућава да га погодите за неколико минута. Чак и са удаљености од неколико  стотина километара. Док таква ракета лети - бродови једноставно немају времена да оду далеко“, рекао је за утицајни московски дневни лист „Известија“  војни стручњак Владислав Шуригин.

       Додао је да је Русија прва у свету добила хиперсонично оружје, а да је аутоматизовани систем за управљање дејствима бродова и авиона био потребан да би се у потпуности искористиле могућности тог оружја.

       Аутоматизовани систем прима информације са радара и сателита. Истовремено, самостално идентификује најважније циљеве и одлучује - како их уништити.

       Аутоматизовани систем ће примарно бити повезан са носиоцимахиперсоничних пројектила „Циркон“. Али, може може да се „увезује“ и са ракетама претходне генерације - „Јахонт“, „Вулкан“ и „Калибар“.

       Нови руски систем управљања флотом и авијацијом омогућава пријем информација о непријатељу не само из авиона, већ и од  земаљских радара, сателита и беспилотних летелица.

       Команде руских поморских војних формација одсад ће потенцијално бојно поље видети у реалном времену и моћи да доносе одлуке о употреби бродова, обалских ракетних пројектила и морнаричке авијације.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари