Чавушоглу са Вучићем и Селаковићем: Турска је одлучна да одржи најбоље односе са Србијом

ДАТА ПОДРШКА И ДЕЈТОНСКОЈ БиХ И ГРАДЊИ АУТОПУТА БЕОГРАД-САРАЈЕВО-БЕОГРАД

* Мевлут ЧАВУШОГЛУ и Никола СЕЛАКОВИЋ: Србија и Турска су доследне у поштовању територијалног интегритета БиХ и Дејтонског мировног споразума, а имају велику жељу и спремне су да остваре трилатералу Србије, Турске и БиХ

* Економско-трговинска размена Србије и Турске прешла ниво од две милијарде евра на годишњем нивоу

__________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састао се данас са турским министром спољних послова Мевлутом Чавушоглуом са којим је, како је навео, размотрио најбитнија актуелна геополитичка питања, али и потенцијале за додатно ширење сарадње у области инвестиција, инфраструктуре и енергетике.

       Вучић је на Инстаграм налогу "buducnostsrbijeav“ истакао да је имао отворен и пријатељски разговор са Чавушоглуом.

       "Сагласили смо се да је у предстојећем периоду потребно интензивирати рад Заједничког комитета за економску сарадњу, чиме би се брже реализовали постојећи планови, али и отвориле бројне нове могућности за пословне људе и компаније из обе земље", навео је Вучић.

       - Србија и Турска су доследне у поштовању територијалног интегритета БиХ и Дејтонског мировног споразума, а имају велику жељу и спремне су да остваре трилатералу Србије, Турске и БиХ, поручили су након састанка у Београду министри спољних послова Србије и Турске Никола Селаковић и Мевлут Чавушоглу.

       Шеф турске дипломатије је на заједничкој конференцији за новинаре истакао да је важна улога Србије за ситуацију у БиХ, али и стабилност у цијелом региону, као и да ће Турска наставити да подржава дијалог Београда и Приштине и да је одлучна да одржи најбоље односе са Србијом.

       Селаковић је навео да је на састанку било ријечи о ситуацији у свету и региону, сарадњи у региону коју Турска препознаје и у иницијативи "Отворени Балкан", као и о БиХ.

       "Разговарали смо и о ситуацији у БиХ и афирмисали смо наш доследан став о поштовању територијалног интегритета БиХ, али и поштовању Дејтонског споразума", рекао је Селаковић.

       Он је поновио да су за Србију једино прихватљива решења која долазе путем дијалога, уз сагласност сва три народа у БиХ.

       Селаковић је захвалио за подршку коју Турска пружа наставку дијалога Београда и Приштине, те додао да су размењена мишљења о економској сарадњи, наставку пројеката, инвестицијама у области енергетике, културне сарадње, али и о регионалним темама за које Србија и Турска деле интересовање.

       Он је рекао да су разговарали о инфраструктурним пројектима који су кључни за регион и помирење у региону, попут ауто-пута Београд-Сарајево-Београд, у чијем финансирању ће учествовати и Турска, али и о магистралним путевима Нови Пазар-Тутин, Тутин-Сјеница.

       Два министра су нагласила да су руководства Србије и Турске одлучна да раде на унапређивању иначе одличних билатералних и економских односа, док је Селаковић је нагласио да је овај сусрет био прилика да се унапреде свеобухватни пријатељски односи, којима у највећој мери замајац даје лични однос два председника - Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана.

       Они су указали да су економски односи две државе на свом врхунцу и да је економско-трговинска размена прешла ниво од две милијарде евра на годишњем нивоу.

       Говорећи о рату у Украјини, Селаковић и Чавушоглу изразили су посвећеност миру и наду да ће до постизања мира доћи што пре.

       Са Чавушоглуом су се одвојено састали и премијер Ана Брнабић и председник парламента Србије Ивица Дачић.

       Брнабићева је навела да су односи Србије и Турске на највишем нивоу и да је важно да економска сарадња две земље расте, док је Чавушоглу указао да је Србија кључна земља за стабилност региона и да је Анкара спремна да пружи сву могућу помоћ сарадњи у региону, саопштено је из Владе Србије.

        Региструјте се на нашем Telegram каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари