ГЕНЕРАЛ ГАЛИЋ: Срби нису испалили мину на Маркале

БИВШИ КОМАНДАНТ САРАЈЕВСКО-РОМАНИЈСКОГ КОРПУСА ИЗРАЗИО СУМЊУ ДА ЈЕ ЈЕДАН ПРОЈЕКТИЛ МОГАО УБИТИ И РАНИТИ 200 ЉУДИ

Генерал Станислав Галић

        СВЕДОЧЕЋИ у одбрану Радована Караџића, генерал у пензији Војске Републике Српске Станислав Галић изјавио је данас пред Трибуналом у Хагу да фебруара 1995. није наредио испаљивање гранате на сарајевску пијацу Маркале.

       Тадашњег команданта Сарајевско-романијског корпуса ВРС, генерала Галића (70), Трибунал је 2006. године правоснажно осудио на доживотни затвор због „терорисања становништва Сарајева минобацачким и снајперским нападима”.

       Том пресудом Галић је проглашен кривим И за напад на Маркале где је наводно минобацачка граната 5. фебруара 1994. убила 66 људи, а ранила више од 140.

       На питање Караџића да ли је он наредио испаљивање гранате на Маркале, Галић је одговорио: „Никада, ни у којем случају, не бих наредио да се испали граната на пијацу јер ми смо ту пијацу чували четири године и сад одједном да наредим - кад је све решено - да се пуца по пијаци. То је апсурдно“.

       Галић је изјавио да није добио „извештаје нижих команди да је неко испалио гранату“ и да је, после експлозије на Маркалама, ВРС понудила да заједничка комисија истражи тај инцидент, али су то одбили муслиманска страна и УНПРОФОР.

       „Маркале је испитивало - колико сам ја после сазнао - десет комисија и оне нису могле званично установити одакле је испаљена мина. Ако 10 комисија НАТО ради на том случају и не може одредити тачно шта се догађа, како ми да то одредимо, без присуства тамо, одакле је мина испаљена и ко је испалио“, казао је Галић.

       На Караџићеву сугестију, сведок је оспорио да је једна граната од 120 милиметара могла убити и ранити више од 200 људи.

       „Ја мислим да не постоји ни једна мина у свету која је нанела толико губитака“, устврдио је Галић, додавши да су „то губици за жаљење“.

      Он је запитао „где су фрагменти тела мине“ који су фотографисани, а затим се „као изгубили“.

       „То ми говори да ту нешто није у реду, а има и других елемената техничке природе и опште ситуације... да је то ненормално“, казао је Галић.

      Бивши командант снага ВРС око Сарајева је рекао да је до њега стигла информација да је страдање на Маркалама изазвала Армија БиХ.

       „То је на неки начин овде и генерал Роуз (Мајкл, командант УНПРОФОР-а) признао када је дао изјаву, али се оградио да је то тако речено Алији Изетбеговићу да би га присилили на разговоре на које он није увек пристајао“, рекао је Галић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари